Najveća kolekcija neobičnih uskršnjih jaja u Srbiji

Branko Žužić iz Sente ima najveću kolekciju neobičnih uskršnjih jaja u Srbiji, koja je posvećeno iscrtao, oslikao, razbario i lakirao stvarajući unikatna umetnička dela.

Najveća kolekcija neobičnih uskršnjih jaja u Srbiji Foto: Vladislav Preradov
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U svet neobičnog hobija – oslikavanja i ukrašavanja jaja svestrano talentovani penzioner Branko Žužić (74) iz Sente uplovio je davne 1984. godine kada je pred Uskrs na televiziji u Nemačkoj, gde je tada radio, video kako uskrš¬nja jaja mogu biti lepa ali i skupa. 

Od tada, s povremenim prekidima, najveći deo slobodnog vremena provodi stvarajući umetnička dela. Najviše je napravio kokošjih, nešto manje pačjih, guščjih i ćurećih, kao i jaja od gline i plastike, a motive nalazi u knjigama, časopisima, kalendarima.

Osim talenta, važno je biti uporan. Kada sam počeo, pokušao sam sa tri jajeta i odustao. Naredne godine skuvao sam jaja u lukovini, pa flomasterima nacrtao cvetiće, a potom ih lakirao. Te prvence stare 26 godina i danas čuvam – seća se Branko.

Godinama je sticao rutinu i sigurnost, razmahivao četkicom, perom i bojama stvorivši jednu od najvećih domaćih kolekcija. Oduvek je bio siguran da penzionerske dane neće provoditi u šetnji parkom s rukama na leđima, u hranjenju golubova ili kartanju. 

Najnovije delo, nojevo jaje fascinantne lepote koje je nazvao The rosen garden, napravio je za ovogodišnji Uskrs. Rezbario ga je i ukrašavao punih 50 sati olovkom direktno crtajući divlju ružu na ljusci. Obojio ga je kvalitetnim vodenim bojama i tušem, a posle ga lakirao osam puta. 

-Dvadesetak ljudi iz Sente koji su videli ovo jaje rekli su mi da im je, dok su ga fotografisali, na trenutak zastao dah. Lane je putem interneta slika takvog jajeta otišla u Hrvatsku i u Kinu – priča nam Branko.

Do sada je oslikao na stotine jaja: šarenih, mramorisanih, rišelje (rezbarenih zubarskom bušilicom), ukrašenih srmom, glinenih, delimično pozlaćenih, uskršnjih, kao i mozaik jaja: sa ogledalima, staklom, bojama. 

Među najlepšima su crna kokošja koja sam radio sa četiri sloja boje, a crnim tušem crtao jabuke, kruške, šljive, jagode, ribizle, grožđe, lišće, žir, ruže, veverice, sove i rajske ptice – otkrio nam je Branko i dodao da tehniku stavljanja tačkica sedefaste boje na jajetu on jedini koristi u našoj zemlji.  

Pre slikanja na jajetu od plastike Branko na levu ruku navlači belu platnenu rukavicu. U radu koristi kvalitetne vodene boje, tuševe u boji i airbrush. Olovkom na jednoj strani crta motiv, oslika ga, lakira i ostavlja da se suši. Kad uradi drugu stranu, prska tri puta lakom u spreju, pa 10 puta lakira. 

- Za jedno jaje potrebno mi je desetak dana rada po osam sati. Između ostalog, naslikao sam roj leptira, jato ptica u letu, poljsko cveće, ruske motive, Trnovu Ružicu, Crvenkapu i vuka, carića, detlića, tetreba, kreje i sove ušare, vile i vilenjake književnice i slikarke Sisli Meri Barker. Posebno bih istakao jaja od labudice koja sam napravio po motivima četiri godišnja doba – ponosno kaže Branko Žužić.

VIŠE: Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Tekst: Nenad Blagojević
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt