Veliki petak je dan strogog posta

Jaja ofarbana crvenom bojom simbolizuju prolivenu Hristovu krv i novi život koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Veliki petak je dan strogog posta Foto: Shutterstock

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta a oni koji poštuju pravila, u znak žalosti, pripremaju hranu na vodi ili čak uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju. U nekim krajevima je se na Veliki petak farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Večernjim bogosluženjima u crkvama se obeležava vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu.  Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Ovo je dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji stradanja za sav hrišćanski svet.

Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin, car Judejski, umro je na krstu u "šesti čas dana" i zavese jerusalimskog hrama precepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala. Zato u pravoslavnim hramovima na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

10 simbola Uskrsa

Srpska zdravica u zdravlje domaćinovo

Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

 

NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)

Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)

Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)

Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)

Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)

Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)

 

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)

Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)

Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)

Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)

Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)

Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)

Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)

Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)

Rastresiti basmati pirinač (POSNO)

Paprike punjene pasuljem (POSNO)

Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)

 

POSNI KOLAČI I TORTE

Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)

Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)

Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)

Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)

Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)

Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)

Bajadera s kokosom (POSNO)

Paprikaš od bukovača (POSNO)

Suva pita (POSNO)

 

POSNI HLEB I PECIVA

Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)

Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)

Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

 

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI

Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni

Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)

Veliki petak je dan strogog posta

Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta

Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Da li je post tajna dugog života

Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt