Stimpank je novi stil u nakitu

Marija Jilings je jedan od stimpank umetnika a svoj nakit izrađuje u kombinaciji sa juvelirskom smolom i najviše voli da pravi romantične komade. Njene radove možete videti na sajmovima zanatlija, raznim festivalima, izložbama ručnih radova i umetničkim izložbama u Srbiji i širom Evrope...

Stimpank je novi stil u nakitu Foto: Manga, privatna arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Talentovana umetnica, dizajnerka i vlasnica brenda "Jazz Fashion - Netherlands", Marija Jilings (35) živi na severu Holandije sa svojim suprugom.

U avanturu dizajna i izrade unikatnog „stimpank“ (steampunk) nakita krenula je kada se odselila iz Beograda, u kojem je živela do svoje 29. godine. Marija je rodom polu Italijanka - polu Crnogorka. Po struci je ekonomska tehničarka, a radila je u generalnoj direkciji "Telekoma Srbija" u Beogradu. 

Za one koji nisu upućeni, stimpank je podžanr naučne fantastike sa tehnološkim aspektima 19. veka. Bazira se na eri u kojoj su korišćene mašine na paru.

Stimpank dela inspirisana su delima Žila Verna, Marka Tvena kao i izumima Nikole Tesle.

Kako ste došli na ideju da počnete da izrađujete unikatni „stimpank“ nakit?

- Odlučila sam da sledim svoje srce. Otišla sam u Holandiju na godinu dana. Kada se godina produžila na dve, bez plana o skorijem povratku kući, morala sam sebi da nađem zanimaciju i posao, jer nisam osoba koja može da sedi i ništa ne radi. Sestra mi je predložila da pravim nakit i tako je započela ova avantura. Na „stimpank“ stil sam naišla na internetu i bila je to ljubav na prvi pogled. Nisam završila nijedan kurs za to, sto posto sam samouka, i smatram da najveću ulogu u ovom poslu igraju talenat i mašta. Svaki umetnik doživljava „stimpank“ na svoj način, a ja, pošto sam romantik, volim da pravim „romantične“ komade, sa mnogo detalja.

Šta vas inspiriše? Gde pronalazite ideje za nove kolekcije?

- Volim da svaki komad ima neku logiku u sebi - kad koristim delove starinskih satova, volim da ti delovi stvaraju „pravi“ mehanizam. Nakit koji izrađujem od celih satnih mehanizama je unikatni ili rađen u malim serijama. Na primer, minđuše Pegasus wings koje su objavljene u dve knjige o „stimpanku“ rađene su u kombinaciji satnog mehanizma i krila, sa Svarovski (Swarovski) kristalima, čiji je Jazz Fashion i oficijalni brending partner. I nakit koji izrađujem u kombinaciji sa juvelirskom smolom je unikatan. U poslednje četiri godine napravila sam više hiljada komada i ne postoje dva ista.

Da li i sami volite da nosite svoj nakit?

- Ne bi se reklo po mojim radovima, ali ja sam ljubiteljka minimalizma i crne boje kada je moj lični stil u pitanju. Mnogo više volim da vidim svoje radove na svojoj sestri, prijateljima i mušterijama, ili na slučajnom prolazniku.

Šta koristite od materijala?

- „Stimpank“ nakit svaki umetnik vidi drugačije. Ovaj stil može da se kombinuje sa bilo kojom tehnikom izrade nakita. Mislim da se od drugih „stimpank“ umetnika na svetskom nivou izdvajam po nakitu rađenom u kombinaciji sa juvelirskom smolom. Osim toga, koristim tehniku „metalsmit“, sečenje i obradu metala kao što su mesing i aluminijum. Koristim i stare mehanizme satova.  Imam sreću da je i moj suprug talentovan za ovu vrstu umetnosti, pa mi pomaže koliko mu vreme dozvoljava. U pregovorima sam o saradnji i sa jednim portugalskim umetnikom koji dizajnira obuću, pa se nadam da će uskoro iz radionice izaći i neke stimpank čizmice, čitaoci koji žele da se više informišu, mogu da prate fejsbuk stranicu "Jazz Fashion".

U galeriji slika pogledajte unikatni nakit ove umetnice...

Tekst: Marina Stojadinović 
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt