Projekat "Bajka" za podršku ugroženim grupama

Dame iz Temerina i okoline, članice Aktiva žena Bački Jarak ponovo su udružile svoju kreativnost i humanost i osmislile projekat "Bajka" sa ciljem da pokrenu pozitivnu energiju, rad i stvaralaštvo ugroženih grupa stanovništva.

ostale slike u galeriji

Žene različitih generacija, interesovanja, socijalnog statusa i nacionalnosti iz Temerina i okoline okupljene u Aktivu žena Bački Jarak i oko ideje Biljane Maričić, rukovoditeljke projekta "Bajka", pedagoga i specijalistkinje socijalne rehabilitacije odlučile su da promene pasivizaciju i nezaposlenost mladih osoba sa invaliditetom i loš socijalno-ekonomski položaj ugroženih žena (koje su ostale bez posla, žrtava tranzicije, dugoročno nezaposlenih mladih osoba, teško zapošljivih grupa, mladih osoba sa invaliditetom, žena sa psihičkim problemima ili bez prihoda, žrtava nasilja i diskriminacije, pripadnica marginalizovanih grupa). 

Za pomenute grupe žena organizovane su brojne programske aktivnosti: od treninga i edukacija u cilju jačanja kapaciteta, stvaranja lepih unikatnih proizvoda (čestitke i pozivnice modernog dizajna, deko jastuci, kecelje, eko-vreće, predmeti za domaćinstvo) i obuka (vez, pletenje, obrada drveta), do osposobljavanja za tržišno predstavljanje na događajima. Cilj je da teško zapošljive socijalne grupe dobiju posao i stvore prihode u okviru socijalnog preduzetništva. 

- Proizvodi koji nastaju na radionicama su ručno izrađeni, od prirodnih materijala su i imaju svoju upotrebnu vrednost. Oni predstavljaju spoj tradicije i modernog i izrađeni su sa mnogo truda i ljubavi - priča nam Biljana. 

Oko Bajke su okupljene volonterke i žene koje kao treneri pomažu učesnicama u savladavanju veština izrade ručnih radova i prenose im generacijsko znanje i veštine iz oblasti kulturnog nasleđa i starih zanata. Projekat sprovodi Aktiv žena Bački Jarak u saradnji sa Dnevnim centrom za decu i mlade Centra za socijalni rad opštine Temerin, a podržalo ga je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije. 

- Naši proizvodi namenjeni su društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji bi, njihovom kupovinom kao promotivnih poklona za svoje jubileje, proslave i konferencije, podržali socijalno preduzetništvo i probleme osetljivih grupa - objašnjava Biljana i dodaje da je u vremenu u kojem živimo značajno da svako od nas pokaže pozitivan primer, dobru energiju, solidarnost i društvenu odgovornost i podrži zaboravljene vrednosti kao što su rad i stvaralaštvo. Jer, ova Bajka kao i druge bajke stvara neki lepši svet u kojem živimo. 

Biljana Knežević (24) iz Siriga i Izabela Majoroš (32) iz Temerina usavršile su izradu čestitki svih vrsta, a ovih dana sa radošću seckaju, lepe i „sklapaju“ trenutno aktuelne, novogodišnje. 

- Same kreiramo izgled čestitke i uživamo u tome - kaže Izabela koja trenutno sprema diplomski rad na Hemijskom fakultetu u Novom Sadu i kojoj je rad sa decom u Dnevnom centru za decu i mlade u Temerinu omiljeni hobi.   

- Veoma nam je zanimljivo dok pravimo čestitke. Ova vrsta kreativnog rada potpuno me je promenila - dodala je Biljana. 

Šivenje jastuka, stolnjaka i nadstolnjaka bile su „nadležnosti“ Temerićanki Sonje Kljajić (23), apsolventkinje pedagogije, i diplomirane dizajnerke Milice Đaković (29). 

- Najvažnija nam je povratna reakcija učesnika na radionicama, odnosno kad uspemo da decu i odrasle navedemo na aktivnost - poručile su ove vredne devojke.

Sve tehnike ručnog rada koje znaju penzionerke Bosiljka Vukotić (66), predsednica Aktiva žena Bački Jarak, i Olga Jovičić (60), sa radošću dele sa učesnicima Bajke. 

- Želimo da osnažimo mlade ljude da nam se priključe i pomognu deci sa invaliditetom. Mnoge devojke su čule za nas i sa osmehom prihvatile da se zajedno sa nama bave humanitarnim radom - rekla je Bosiljka koja je 13 godina na mestu predsednice, od 34 godine koliko Aktiv postoji.  

U našoj galeriji, pogledajte kako izgledaju unikatni radovi vrednih žena iz Temerina.

Tekst: Nenad Blagojević
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt