LEKOVITO ROZE JEZERO U SRBIJI JE NAJLEPŠE NA INSTAGRAMU: fotogenična banja kod Subotice leči reumu i jača imunitet (FOTO)

LEKOVITO ROZE JEZERO U SRBIJI JE NAJLEPŠE NA INSTAGRAMU: fotogenična banja kod Subotice leči reumu i jača imunitet (FOTO) Foto: Shutterstock / Instagram

U Severnobačkom okrugu, u opštini Bačka Topola, na pola puta od Novog Sada prema Subotici, nalazi se selo Pačir, a u njemu, mala oaza – veštačko jezerce ispunjeno slanom, termalnom i lekovitom vodom, piše National Geographic.

Osim što je toplo i lekovito, ovo malo jezero, veličine oko 2000 metara kvadratnih, je - zbog svoje roze boje - i izuzetno fotogenično!

Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji. Soli ima 21-22 grama po litru.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana Kvržić (@jovana_kvrzic) on

U jezero non-stop utiče termalna voda preko izbušene cevi koja je postavljena po sredini jezera, na dubini od 1,6 m.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mила Гагић (@m_i_l_a__me) on

Ova voda se meša sa bunarskom da bi se smanjila temperatura termalne sa 72 stepena na oko 30 stepeni teperature vode u jezeru. Postoji preliv u jezeru koji višak vode odvodi nepovratno van jezera.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt