MLADA POLITIČKA SNAGA DUBRAVKA KRALJ: znanje, posvećenost i entuzijazam za socijalnu jednakost

Dubravka Kralj, jedan od najmlađih aktera naše političke scene, postavila je sebi jasan cilj ‒ podjednake šanse za sve i pravo na istu budućnost.

MLADA POLITIČKA SNAGA DUBRAVKA KRALJ: znanje, posvećenost i entuzijazam za socijalnu jednakost Foto: Petar Đorđević

Iako ima samo 25 godina, Dubravka Kralj je već uplovila u političke vode i našla se kao treća na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije. Njena profesionalna biografija očigledno je bila presudna za kandidaturu, jer je diplomirala kao najbolji student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i stekla zavidan staž kao advokatski pripravnik.

Kako izgleda biti mlada žena u tipično muškom, političkom miljeu?

Ni poslu ni politici ne pristupam iz ugla žene, već iz ugla entuzijastične i u svojoj oblasti kvalifikovane osobe. To je i u skladu s vrednostima koje neguje Socijalistička partija Srbije, čiji sam član i na čijoj sam listi za narodnog poslanika. Ona se zalaže za jednakost svih građana, pa i za jednakost muškaraca i žena. Ali, ako radi afirmacije te jednakosti moramo da pričamo o ženama u politici, onda ću reći da nas na izbornoj listi koalicije SPS‒JS ima 108, da smo izuzetno uvažene i poštovane od kolega i da je naš predsednik Ivica Dačić čak i formalno dobio titulu džentlmena godine. Tu titulu je dokazao milion puta, a potvrdu daje svakodnevno, tako što brine o svakom od nas jednako.

Da li vam politički angažman menja privatan život?

Ne mogu reći da se bitno menja, jer sam vredno i odgovorno radila i ranije. Svesna sam da se sada sadržina te odgovornosti menja, jer moje delovanje ima širi domašaj. Kroz isticanje svojih uspeha pokušavam da motivišem mlade ljude i podsetim ih da je neprestan rad na sebi ključna formula uspeha, ali s obzirom na moju skromnu prirodu, ponekad mi to nije lako. S druge strane, kako na fakultetu tako i na poslu nedostajalo mi je više dinamike, a sada je toga napretek, pa na to gledam kao na pozitivnu promenu.

Kako se osećate kao jedan od najmlađih kandidata?

Mislim da je Ivica Dačić, stavljajući mlade u prve redove, želeo da poruči da mladost treba da bude vrlina, jer želja za dokazivanjem ima posebnu moć. Tu želju sam imala na fakultetu i na sudu, a sada želim da se dobrim argumentima, predlozima i amandmanima dokažem i u Narodnoj skupštini. Upravo te mladalačke ambicije mogu doprineti boljem radu Skupštine, a posledično i boljem životu naših građana. Treće mesto na izbornoj listi za mene znači veliku odgovornost, budući da je mladima ovakva šansa data prvi put. Tu šansu moramo iskoristiti i opravdati očekivanja.

Da li to znači da i stručnost i znanje imaju prvenstvo?

Svakako da su to kategorije koje moramo adekvatno da vrednujemo. Znanje i trud uložen u njegovo sticanje moraju dobiti smisao kroz mogućnost njegovog ispoljavanja. Put do uspeha vodi preko sticanja znanja i vrednog rada, i ja u to iskreno verujem. Visok prosek na fakultetu dokaz je marljivog rada i posvećenosti, a to je i temeljna vrednost naše partije – vredan i radan čovek. Verujem da je to osnovna poruka u delovanju Socijalističke partije Srbije. Međutim, najveći problem mladih je pitanje zaposlenja i napredovanja na poslu. Često im se zamera da nemaju iskustva, a neretko se i sumnja u njihove sposobnosti. Nasuprot tome, Ivica Dačić je pokazao veru u sposobnosti mladih, čime je dao primer ne samo političkim akterima već čitavoj društvenoj zajednici i poslodavcima. Naime, ako mladi mogu da učestvuju u zakonodavnoj vlasti, zašto ne bi mogli da rade u privredi i javnim preduzećima? Promocija mladih je prvi korak ka poboljšanju njihovog položaja. Pošto mladost ne sme da bude hendikep, ali ni jedini kvalitet, mladi moraju da uče i rade na sebi, a koalicija SPS‒JS će se boriti da to bude omogućeno svima.

Koji su vaši politički ideali?

Moji ideali, ne samo politički već i životni, jesu sloboda, pravda, jednakost i solidarnost, sa posebnim akcentom na jednakosti. Moja vizija je da nijedno dete, nijedan mlad čovek više ne kaže: Svi imaju, samo ja nemam. Nažalost, često je tako, pa se zato moramo boriti za podjednake šanse i isto pravo na budućnost.

Kako vidite svoju karijeru pravnika i političara?

Već šest godina sa ogromnom strašću bavim se izučavanjem, tumačenjem i primenom zakona koji su na snazi u našoj zemlji, te je za mene poziv narodnog poslanika, što podrazumeva pisanje zakona i bavljenje njima u procesu nastanka, ostvarenje sna.

Pravničko znanje i iskustvo u raspravama pred sudom koristiću u skupštinskim raspravama, a verujem da ću nakon tih debata biti i mnogo bolji advokat. Prošle jeseni završila sam master akademske studije na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a ove bih volela da upišem doktorske studije i da se paralelno s radom u Narodnoj skupštini bavim naukom. Svi poslanici moraju dati sve od sebe da kvalitet njihovog rada bude na najvišem nivou i time dovede do rezultata.

Vaša očekivanja od izbora?

Očekujem da građani uvide stručnost, kvalitet i iskrenost, koje punih trideset godina baštini Socijalistička partija Srbije, sada obogaćena mladošću. U skladu s tim očekujem i da naša koalicija dobije potvrdu za sav minuli rad kroz ukazano poverenje birača.

Kako vidite sebe kroz deset godina?

Kroz deset godina vidim sebe u zdravoj porodici, u postojanoj i čvrstoj Socijalističkoj partiji Srbije, a nadasve u jakoj, socijalno osvešćenoj i socijalno pravednoj Srbiji.

Vaša poruka mladima?

Vaš glas se kroz moj čuje, vaš glas se prepoznaje u Socijalističkoj partiji Srbije, vaš glas razume, čuje, snaži i uvažava naš predsednik Ivica Dačić! Borite se i glasajte za Srbiju kakvu želite, a SPS je, kao i svih ovih godina, tu za vas!

mlada-politicka-snaga-dubravka-kralj-znanje-posvecenost-i-entuzijazam-za-socijalnu-jednakost-dubravka-kralj

Izvor: Lepa&Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt