DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ SE TESTIRALA NA KORONA VIRUS: antitela mogu pokazati imunitet ali se ne zna koliko on traje

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ SE TESTIRALA NA KORONA VIRUS: antitela mogu pokazati imunitet ali se ne zna koliko on traje Foto: Printskrin / RTS

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, 1. juna 2020. godine.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije korona virusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

"Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija", rekla je ona za Pink.

Dodala je da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

"I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo", rekla je ona.

Doktorka Kisić-Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

- I ja sam bila jedna od tih koja je mislila.... Na početku. Testirala sam se i videla.

Ona je ocenila da je drugi talas vrlo verovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

"Izvesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar", rekla je ona i ocenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

Izvor: Novosti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt