PREVARE NA INTERNETU: maske i sredstva za dezinfekciju bez ikakve provere

PREVARE NA INTERNETU: maske i sredstva za dezinfekciju bez ikakve provere Foto: Shutterstock

Mnogi građani Srbije koji su, uplašeni za svoje zdravlje i bezbednost najmilijih, prethodnih dana kupovali zaštitu opremu preko Interneta, prevareni su na najsuroviji način, pa su im tako na kućnu adresu umesto maski, koje su papreno platili, stizale gaze ili čak prazne kutije, a umesto sredstva za dezinfekciju - obična voda!

Maske i sredstva za dezinfekciju, zbog epidemije koron avirusa i masovne potrošnje, prethodnih nedelja bilo je praktično nemoguće naći u apotekama i drogerijama, a tu okolnost iskoristile su brojne špekulantske onlajn prodavnice, koje su preko sajtova i na društvenim mrežama potrošačima nudile zaštitnu opremu po paprenim cenama i sumnjivog kvaliteta.

Na ovo je na svom zvaničnom sajtu upozorila i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), koja se na ovaj korak, kako za Kurir kaže Goran Papović, predsednik NOPS, upravo odlučila zbog brojnih primedbi građana koje svakodnevno dobijaju.

- Pored toga što su građani plaćali abnormalne cene za ove proizvode, imali smo i slučajeve gde su nam prijavili da su umesto maski dobili obične krpe, pelenu, gazu, pa čak i praznu kutiju.

A kada su u pitanju sredstva za dezinfekciju, dobijali su kojekakve sumnjive rastvore, pa čak i bočicu sa vodom iz česme - objašnjava Papović i dodaje da potrošači moraju biti jako oprezni i proveriti poslovne podatke firme preko koje kupuju onlajn, pre nego što bilo šta naruče.

- Prodaja putem društvenih mreža i sajtova na kojima ne postoje jasno istaknuti poslovni podaci - adresa firme, PIB, matični broj, žiro račun i broj telefona, nije u skladu sa Zakonom o trgovini i zabranjena je.

To je kupovina mačke u džaku i postupak protiv takve firme je komplikovan.

A ti pojedinci, koji se prevarama služe u vreme vanrednog stanja i za koje bi se, samim tim, moglo reći da su ratni profiteri, upravo i računaju na to da će prevarena osoba zbog kompleksnosti postupka odustati od sudskog gonjenja - ogorčen je Papović.

Inače, kako se može videti na sajtovima za prodaju, maske se prodaju po „akcijskoj“ ceni od 499 dinara, a sredstva za dezinfekciju od 100 mililitara, u paketu od pet komada, po ceni od 1.200 dinara.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević upozorava za Kurir da „pored toga što ovakva roba potencijalno nema nikakvu zaštitnu ulogu ona, posebno kada su u pitanju sredstva za dezinfekciju, može biti i opasna“.

- Ona često nije kontrolisana i niko ne zna šta se tu zapravo nalazi. Stoga je bolje sam napraviti masku od nekoliko slojeva gaze, kakve su pre 50 godina koristili hirurzi u bolnicama i sam voditi računa o higijeni čestim pranju ruku, nego davati veliki novac prevarantima - zaključuje ona.

Zbog brojnih prevara, NOPS je na svom zvaničnom sajtu istakao kako je primećeno da su cene zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju, kupljenih preko interneta, višestruko uvećane što, kako kažu, nije u skladu s merama resornog ministarstva, koje se tiču ograničavanja cena za ove proizvode.

- Pored toga što nisu u skladu s uredbom, ovakve cene su prosto nerealne i dobro razmislite pre kupovine. Na ovaj način rizikujete da ne dobijete ono što ste poručili ili da, u slučaju bilo kakvog problema ili reklamacije, ostanete bez zakonske zaštite - upozorava NOPS.

Tekst: Ružica Kantar

Izvor: Kurir.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt