ZVANIČNI SAVETI SVIM STARIJIM OD 65 GODINA: 8 preporuka Vlade Srbije, važno i za kontakte sa ukućanima

ZVANIČNI SAVETI SVIM STARIJIM OD 65 GODINA: 8 preporuka Vlade Srbije, važno i za kontakte sa ukućanima Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Vlada Republike Srbije donela je na sednici održanoj 15. marta 2020. godine nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 i apelovala na najstarije sugrađane da u najvećeoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

1. Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

2. Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće.

3. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima.

Izbegavajte fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

4. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga.

5. Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta.

6. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

zvanicni-saveti-svim-starijim-od-65-godina-8-preporuka-vlade-srbije-vazno-i-za-kontakte-sa-ukucanima-2

7. Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66 ) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid-19.rs .

8. Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju.

U saopštenju vlade se mole najstariji sugrađani da prate sve savete i komuniciraju sa najbližima i dodaje se da nema potrebe za panikom i tenzijama.

zvanicni-saveti-svim-starijim-od-65-godina-8-preporuka-vlade-srbije-vazno-i-za-kontakte-sa-ukucanima-3

"Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Kurir.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt