ŠTA DA RADITE AKO NE MOŽETE DA ODETE NA GROBLJE ZA ZADUŠNICE: molitva i običaji

Molitva za pokojnike je veoma potrebna i predstavlja izuzetno dobročinstvo za njih, navode pravoslavni izvori.

ŠTA DA RADITE AKO NE MOŽETE DA ODETE NA GROBLJE ZA ZADUŠNICE: molitva i običaji Foto: Shutterstock

Ako ne možete da odete na groblje za zadušnice, dobro je da se pomolite za upokojene i da upalite sveće, po mogućstvu, u crkvi, piše Lepa & Srećna.

Molitva za pokojnike je veoma potrebna i predstavlja izuzetno dobročinstvo za njih, navode pravoslavni izvori.

Zadušnice su dani kada se vrše posebni pomeni za upokojene.

U crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

U crkvama se obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja.

Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih."

Da li su neophodne naše molitve za preminule? Jesu, neophodne su, zato što za njih predstavljaju veoma veliko dobročinstvo. Radi se o tome što posle smrti postoje dve večnosti: ili večno blaženstvo pravednika, ili večno mučenje grešnika. Poznato je i to da na zemlji nema čoveka koji je živeo, a da nije zgrešio. Tako da je tačna tvrdnja da se u grehovima rađamo, u grehovima provodimo život, u grehovima i završavamo svoje zemaljsko postojanje. Ali da li svi oni koji greše prinose potpuno i iskreno kajanje pre smrti?
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt