MOLITVA SUPRUŽNIKA ZA DAROVANJE DETETA: pravoslavna molitva za porod

Ako pravoslavni vernici ne mogu da dobiju dete duže vremena, sveštenici će uvek posavetovati da se vatreno mole za ovu blagodat

MOLITVA SUPRUŽNIKA ZA DAROVANJE DETETA: pravoslavna molitva za porod Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva veruje da je valjana samo ona bračna zajednica koja je blagoslovena, dakle gde su supružnici stupili u brak crkvenim venčanjem.

Svaku drugu zajednicu (partnerstvo), pa čak i građanski brak, Crkva ne priznaje. Crkveno venčanje je moguće ako nema prepreka kao što su raniji, nerazveden crkveni brak ili neka bračna smetnja koja ne dopušta venčanje.

Molitve za dobijanje poroda Crkva blagosilja jedino ako su supružnici u zakonitom bračnom odnosu. Ako nisu, monasi ne mogu da čitaju molitve za porod u vanbračnom odnosu, a ako bi se dete rodilo u građanskom braku, u Matičnu knjigu krštenih bilo bi upisano kao „vanbračno“.

Shodno tome, i grožđe Svetog Simeona Mirotočivog iz Manastira Hilandara daje se neplodnim supružnicima isključivo u crkvenom braku. Supružnici čija je bračna zajednica blagoslovena mogu se, takođe, obratiti Crkvi za molitve koje se čitaju bezdetnim supruzima.

Najkraća molitva glasi:

"Gospode, daj mi čedo po milosti Svojoj, a mi ćemo Ti posvetiti svoj život i vaspitavaćemo dete u Pravoslavlju."

NA SLEDEĆOJ STRANICI NAĆI ĆETE I DUŽU MOLITVU.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt