KOJE RIBE I ŽIVOTINJE S KLEŠTIMA ŽIVE U SAVSKOM JEZERU: šta sve može da vas ujede, ubode ili udari na Adi Ciganliji (VIDEO)

Saznajte kakav svet se nalazi u Savskom jezeru, koji svakog leta posećuju Beograđani, a i gosti iz drugih gradova...

U Savskom jezeru se može naći do 25 vrsta riba. Od domaćih vrsta su tu šaran, štuka, smuđ, bucov, deverike i mnoge druge, dok su poribljavanjem uneti amuri, tolstolobici, babuške, američka sunčica ili američki patuljasti som od kojih, kako kažu stručnjaci, imamo više štete nego koristi. Na primer, američka sunčica i američki patuljasti som su dve krajnje nepoželjne vrste jer istiskuju autohtone ribe i uspostavljaju dominaciju.

- Američka sunčica je veoma agresivna u periodu kada čuva ikru, a domaće nisu pošteđene ni kornjača koje ljudi bace kada porastu - istakao je dr Hegediš.

Ništa manje nepoželjna nije ni babuška, ali nju ribolovci često pecaju zbog ishrane.

I tolstolobik je vrsta uneta u Savsko jezero 50-ih godina zbog čega su buduće generacije ihtiologa zažalile mnogo puta. Tolstolbik može da dosegne i do 40 kilograma, a kada primete nagli pokret počinju da se trzaju. Od udara kupač može da se onesvesti ili čak i udavi.

- Somovi u jezeru su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije, ne bi mogli toliko da porastu, ali oni neće napasti ljude. Može samo da vas ubode neki cverglan, zato što ima bodlje koje nisu baš prijatne i imaju malo otrova, ali neće vas bocnuti ako ga ne dirate. Dan-dva možete osećati bol na mestu uboda i to je sve. Samo veliki tolstolobici mogu biti malo opasniji jer se oni umrtve i, ako im priđete blizu, uplaše se i malo vas ćušnu, udare. Njih preko dana nema, te noću treba pripaziti – poručio je Hegediš.

Tekst: M. Vranić

Izvor: Blic
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt