STARI SRPSKI OBIČAJ ZA VASKRŠNJI PONEDELJAK: evo kako se čiste ženski grehovi i koja devojka će se udati ove godine

Dva starinska običaja činila su Vaskršnji ponedeljak posebnim danom za devojke.

STARI SRPSKI OBIČAJ ZA VASKRŠNJI PONEDELJAK: evo kako se čiste ženski grehovi i koja devojka će se udati ove godine Foto: Shutterstock

Vaskršnji ponedeljak je, prema crkvenom kalendaru, prvi dan Svetle nedelje - sedmice posle Vaskrsa.

Bogosluženja na ovaj dan su ista kao i za Vaskrs. U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj - polivanje devojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

A narednog ponedeljka, čeka nas Pobusani ponedeljak. Po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom, zbog čega ovaj dan nosi naziv i pobusani ponedeljak. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji.

Izvor: Stil / Dnevno
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt