KOLIKO NOVCA TREBA ZA ŽIVOT U SRBIJI: plate i cene u različitim gradovima

Prosečna cena minimalne potrošačke korpe u Srbiji za tročlanu porodicu iznosi, prema statističkim podacima, nešto više od 36.000 dinara, a ko sve može da je priušti zavisi od visine mesečnih prihoda.

KOLIKO NOVCA TREBA ZA ŽIVOT U SRBIJI: plate i cene u različitim gradovima Foto: Shutterstock

U potrošačku korpu spadaju hrana i bezalkoholna pića, na šta se u Srbiji u proseku troši 15.946 dinara. Na alkohol trošimo 2.939 dinara, na stanovanje, struju i vodu ode 7.178, za održavanje kuće i nameštaja 1.581, na zdravstvo 1.391, transport 2.367, pa nam za odeću i obuću ostane samo 1.204 dinara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Sa ovakvom matematikom malo bi se ko u Srbiji složio. Radnik sa minimalnom mesečnom zaradom od 27.000 dinara ne može sebi da priušti ništa osim plaćanja računa i hrane, a što se odricanja tiče, ukoliko tročlana porodica živi od samo jedne plate, odriče se svega.


Situacija varira od grada do grada. Najveća prosečna plata je u Beogradu i iznosi 61.511 dinara, sledi Novi Sad sa 55.199 dinara, a na trećem mestu je republički prosek od 50.556 dinara. Četvrti je Kragujevac sa 49.498.

Sa većom platom, rastu i troškovi, te prema statističkim podacima minimalna potrošačka korpa u Beogradu košta 42.832 dinara, a u Novom Sadu 38.619 dinara.

- Nemoguće je u Beogradu živeti sa jednom prosečnom platom, i još ako je u pitanju tročlana porodica... Troškovi su ogromni. Što se tiče hrane, manje-više u svim gradovima je isto, jer se hrana kupuje na akcijama u marketima i na pijacama. Ali cene stanarine, infostana, prevoza, odeće, obuće su veoma različite. Sa jednom prosečnom platom nema šanse živeti u glavnom gradu, kaže Vukašin Mijatović, ekonomista iz Beograda.

Sa jednom platom teško se živi i u unutrašnjosti, u Leskovcu je, recimo, prosečna plata 40.149 dinara, a minimalna potrošačka korpa 31.728.

- Nakon što platim račune i kupim hranu, ne ostane mi ništa, pa sam redovno u minusu. Deca imaju svoje zahteve, odeća, obuća, strani jezik, sport, rođendani, igraonice, kad dođe leto - more? Kako to isfinansirati? Kakvi su to podaci, ne znam, ali ja u Leskovcu nemam 40.000 dinara, već upola manje. Dobra stvar je što i supruga radi, pa nekako uspevamo da sastavimo tu jednu prosečnu platu - priča nam Ivan Petrović.

KOLIKO IZNOSI MINIMALNA POTROŠAČKA KORPA A KOLIKO ZARADA U RAZLIČITIM GRADOVIMA SRBIJE? POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt