KAKO SE POSTI PAČISTA NEDELJA: druga sedmica Vaskršnjeg posta podseća na tihovanje i sabranost

Druga nedelja Vaskršnjeg posta posvećena je Svetom Grigoriju Palami, svetioniku pravoslavlja!

KAKO SE POSTI PAČISTA NEDELJA: druga sedmica Vaskršnjeg posta podseća na tihovanje i sabranost Foto: Shutterstock

Peta nedelja pred Vaskrs nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve nedelje kojom počinje Vaskršnji post, Čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena još i svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetionikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju, većina ljudi pravi grešku time što traže samo traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u životu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Božji, da bi tu potražili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Izvor: Sveti kralj
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt