KAKO SE POSTI VELIKI POST: kada su dozvoljeni ulje, riba i vino tokom Vaskršnjeg posta

Vaskršnji post je najvažniji i najstrožiji post u godini.

KAKO SE POSTI VELIKI POST: kada su dozvoljeni ulje, riba i vino tokom Vaskršnjeg posta Foto: Shutterstock

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine.

Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.

Vino u ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo.

To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi".

Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

...

"Zapovest o postu jedna je od najvažnijih Gospodnjih zapovesti.

Ne obraćajmo pažnju na one koji dokono govore da „greh ne ulazi na usta". Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja."

Tekst: Bratstvo manastira Visoki Dečani

Izvor: Saborna crkva
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt