VREMENSKA PROGNOZA DO 10. DECEMBRA 2018: evo kakve temperature donosi nedelja pred nama i da li stižu zima i sneg

Evo kakvo vreme možemo da očekujemo ove nedelje.

VREMENSKA PROGNOZA DO 10. DECEMBRA 2018: evo kakve temperature donosi nedelja pred nama i da li stižu zima i sneg Foto: Shutterstock

Osetno toplije vreme od 2. decembra 2018. godine prava je najava natprosečnih temperatura iza ovo doba godine, koje nas čekaju tokom cele nedelje. Zahlađenje stiže tek u sledeći ponedeljak 10. decambra 2018. godine, ali prvi pravi sneg još nije ni na vidiku.

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da će ove nedelje vreme u Srbiji biti daleko toplije nego prethodne.

- U ponedeljak 3. decembra očekuju nas dnevne temperature iznad proseka, a to znači od osam do 14 stepeni u celoj zemlji. Nešto više oblaka očekuje se na severu uz moguće kratkotrajne kiše. U utorak sledi novo naoblačenje sa kišom na severu, ali ostaje toplije vreme od 10 do 15 stepeni - naglašava Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA ZIMU 2018/2019: kad se očekuju kiša i sneg i kakve temperature donosi vreme u Srbiji

Kako kaže, malo zahlađenje očekuje se u utorak.

- Strujanje južnog vetra sa Mediterana doneće prodor hladnijeg vetra sa severozapada, što znači da će biti između osam i 12 stepeni. U sredu će doći i do smanjenja oblačnosti pa su mogući i sunčani intervali, s tim što će na jugu i istoku biti i kiše - podvlači Đurić.

- Od četvrtka do nedelje i dalje će temperatura biti iznad proseka odnosno oko 10 stepeni s prohladnim jutrima od nula do jednog stepena. U petak će doći do priliva toplijeg vazduha sa Mediterana, što će doneti novo otopljenje do 15 stepeni uz moguća naoblačenja. Tako će biti i u subotu da bi u nedelju došlo do postepenog pada temperature uz mogućnost da se kiša ponegde pretvori u sneg i susnežicu. Dalji pad temperatura očekuje se i sledećeg ponedeljka i utorka uz kišu, susnežicu i sneg - objašnjava Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA JE PM-10 ČESTICA, NEVIDLJIVI UBICA PLUĆA: 3 grada u Srbiji najzagađenija ovim smrtonosnim česticama

Ipak, još se ne zna kada će pasti prvi pravi sneg.

- Još nije ni na vidiku, pošto će se naizmenično smenjivati toplije i hladnije vreme sa padavinama. Oko 10. decembra postoje uslovi za sneg, ali pitanje je da li će biti pravi ili kao nedavno kada se nije mnogo zadržao - zaključuje Đurić.

Tekst: M. Tašković

Izvor: Blic
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt