DANAS JE VELIKI PRAZNIK POSVEĆEN BOGORODICI: evo šta svaka žena treba da uradi na Vavedenje Presvete Bogorodice

Pročitajte narodna verovanja za praznik Presvete Bogorodice i saznajte šta srpski pravoslavci ne bi trebalo da rade na taj dan!

DANAS JE VELIKI PRAZNIK POSVEĆEN BOGORODICI: evo šta svaka žena treba da uradi na Vavedenje Presvete Bogorodice Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra 2018. godine proslavlja praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zaveštanje Bogu.

Na taj dan će svaki vernik da posti jer Vavedenje pada u vreme velikog Božićnog posta.

Bogorodica je rođena u Nazaretu, a ćerka je Svetih pravednika Joakima i Ane. Na rođenju je dobila ime Marija, i sa roditeljima često odlazila u jerusalimski hram još kao beba.

PROČITAJTE JOŠ: BOŽIĆNI POST: kako se posti prve a kako poslednje nedelje posta (JELA NA ULJU I VODI - RECEPTI)

Ana je, prema predanjima, Mariju rodila u sedamdesetim godinama uz Božji blagoslov. Pre nego što je ostala trudna, Ana i Joakim su se zavetovali da će, ukoliko budu imali potomstvo, dati svoje dete u hram. Tako je još u svojoj trećoj godini Marija uvedena u hram u Jerusalimu, gde ju je na ulazu dočekao otac Svetog Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. On ju je postavio na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji deo, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

To je zapravo događaj koji 4. decembra proslavljamo kao Vavedenje, odnosno ulazak Presvete Bogorodice u hram. Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja - ona koja je život zaveštala Bogu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVILNO SLAVI KRSNA SLAVA: crkvena pravila i narodni običaji

Narodna verovanja

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

Ikona je do nas stigla sasvim slučajno iz jednog manastira u Ukrajini. Ikona je mirotočiva, odnosno ikona koja plače.

Izvor: Stil
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt