BOŽIĆNI POST: kako se posti prve a kako poslednje nedelje posta (JELA NA ULJU I VODI - RECEPTI)

Jednostavni recepti za jela na ulju, na vodi, kao i pravila božićnog posta - od prve do poslednje nedelje!

BOŽIĆNI POST: kako se posti prve a kako poslednje nedelje posta (JELA NA ULJU I VODI - RECEPTI) Foto: Shutterstock

Božićni post ustanovljen je kao četrdesetodnevni post na saboru 1166. godine i predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja, piše Lepa & Srećna.

Post ima za cilj udaljenje od svega što vodi grehu, ali ne mora biti za sve isti - zavisi od uzrasta, zanimanja i stanja tela pravoslavnog vernika. Duhovnik može da izvrši izmene i odredi drugačiju meru uzdržavanja, kao i da vas razreši od posta.

Božićni post počinje 28. novembra i traje do 25. decembra, a tokom njega se strogo posti ponedeljkom, sredom i petkom. Tada se posti na vodi. Utorkom i četvrtkom se razrešava na ulje i vino. Subotom i nedeljom jedu se i jela sa ribom.

Recepte za jela na ulju pogledajte klikom na sliku!

Ukoliko u prvoj nedelji Vavedenje (4. decembar) padne u radni dan, razrešava se na ribu.

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela. Ovo je prva nedelja Božićnog posta i za Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. 

Pogledajte recepte klikom na sliku!

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešava se na ribu.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan - 24. decembra je najstroži post. 

Pogledajte recepte klikom na sliku!

Inače, strožijim postom smatra se Hilandarski post, koji traje takođe 40 dana, ali se posti isključivo na vodi, osim subotom, nedeljom i praznicima kada je razrešen post na ulju. Ovaj post sprovode supružnici koji se obrate manastiru s molbom da im se pomogne jer nemaju dece.

Crkva odobrava i lični ili zavetni post - kada vernik posti radi jačanja svoje pobožnosti ili radi zavetovanja nekom od svetih. O tome vernik treba da se posavetuje sa nadležnim parohom i da postupa po njegovim savetima.

Suhojedenje je kada verni poste tako što uzimaju suvu hranu ili samo hleb i vodu i to jedanput na dan. Najstroži post je potpuno uzdržavanje od svake vrste jela i pića (čak i vode).

Pogledajte recepte klikom na sliku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt