BOŽIĆNI POST: kako se posti prve a kako poslednje nedelje posta (JELA NA ULJU I VODI - RECEPTI)

Jednostavni recepti za jela na ulju, na vodi, kao i pravila božićnog posta - od prve do poslednje nedelje!

BOŽIĆNI POST: kako se posti prve a kako poslednje nedelje posta (JELA NA ULJU I VODI - RECEPTI) Foto: Shutterstock

Božićni post ustanovljen je kao četrdesetodnevni post na saboru 1166. godine i predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja, piše Lepa & Srećna.

Post ima za cilj udaljenje od svega što vodi grehu, ali ne mora biti za sve isti - zavisi od uzrasta, zanimanja i stanja tela pravoslavnog vernika. Duhovnik može da izvrši izmene i odredi drugačiju meru uzdržavanja, kao i da vas razreši od posta.

Božićni post počinje 27. novembra 2019. godine i traje do 7. januara 2020. godine, a tokom njega se strogo posti ponedeljkom, sredom i petkom. Tada se posti na vodi. Utorkom i četvrtkom se razrešava na ulje i vino. Subotom i nedeljom jedu se i jela sa ribom.

Recepte za jela na ulju pogledajte klikom na sliku!

Ukoliko u prvoj nedelji Vavedenje (4. decembar) padne u radni dan, razrešava se na ribu.

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela. Ovo je prva nedelja Božićnog posta i za Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. 

Pogledajte recepte klikom na sliku!

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešava se na ribu.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post. 

Pogledajte recepte klikom na sliku!

Inače, strožijim postom smatra se Hilandarski post, koji traje takođe 40 dana, ali se posti isključivo na vodi, osim subotom, nedeljom i praznicima kada je razrešen post na ulju. Ovaj post sprovode supružnici koji se obrate manastiru s molbom da im se pomogne jer nemaju dece.

Crkva odobrava i lični ili zavetni post - kada vernik posti radi jačanja svoje pobožnosti ili radi zavetovanja nekom od svetih. O tome vernik treba da se posavetuje sa nadležnim parohom i da postupa po njegovim savetima.

Suhojedenje je kada verni poste tako što uzimaju suvu hranu ili samo hleb i vodu i to jedanput na dan. Najstroži post je potpuno uzdržavanje od svake vrste jela i pića (čak i vode).

Pogledajte recepte klikom na sliku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt