SVA ČUDA SVETOG GEORGIJA: znate li gde se čuvaju mošti sveca kojeg slavimo na Đurđic

Legenda o Svetom Đorđu kao vitezu na konju i pobediocu aždaje, koji je spasao Trojan grad i ćerku bana tog grada, svojina je usmene literature srpskog naroda!

Celu priču čini još neobičnijom podatak da je baš u Staroj Srbiji, na Pešteru, sačuvan deo moštiju Svetog Georgija.

Mile Pešić, rodom iz sela Lopižnje kod Sjenice, godine 1880. je doneo u Crkvu Svetog Prokopija u Prokuplju kovčežić obložen purpurnim brokatom i bogato izvezen zlatnim koncem. U njemu su se nalazile koščice šake i deo kože glave sa plavim uvojcima Svetog Georgija.

Pešić je ispričao da su mošti donesene iz Đurđevih stupova koje su 1689. Turci spalili. One su skrivene u crkvici Svetog Đorđa u Lopiži, a kad su Osmanlije spalile i ovaj hram, Pešići su preuzeli relikviju na čuvanje.

- Pešići su zavetovani su da mošti predaju najbližoj crkvi čim se Srbija oslobodi od Turaka. Sava Pešić je pred turskim zulumom otišao iz Lopižnje i doselio se u Pretrešnju kod Blaca. Zavet je preneo na sina Mileta koji je doneo mošti u crkvu u Prokuplju - navodi protonamesnik Nikola Ilić, starešina Crkve Svetog Prokopija.

PROČITAJTE JOŠ: PRAZNIK SVETOG ĐORĐA: evo šta ne smete da radite od Đurđica do svetog Mrate

Autentičnost moštiju Svetog Georgija potvrdio je 1929. akademik Radoslav Grujić. Na unutrašnjoj strani poklopca kovčežića bio je zalepljen grafički list sa prikazanim scenama mučenja sveca. To ne bilo čudo da grafika nije delo Hristifora Žefarovića, koji je živeo i radio u Beogradu, Vojvodini, Beču i Rusiji, u 18. veku.

Ostala je tajna kojim je stazama putovao kivot s moštima iz Đurđevih stupova i kako se vratio u Staru Srbiju, da bi završio u hramu Svetog Prokopija u Prokuplju.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KAKO DA PRIVUČETE MIR I BLAGOSTANJE U VAŠ DOM: ritual sa tamjanom koji oslobađa od negativne energije i loše sreće

Inače, predstava Svetog Đorđa koji stoji s kopljem i štitom na kome je krst, po rečima istoričara umetnosti, starija je od one na kojoj je sveti ratnik prikazan kao konjanik koji ubija aždaju. Naučnici navode da je prikaz sveca kao konjanika nastao u 9. veku negde kod istočnih hrišćana, gde je kult Svetog Georgija bio veoma jak, a na Zapad su ga doneli krstaši.

Milovan Vidaković i Milan Đ. Milićević su zabelžili legende da je troglavi car-aždaja živeo u Trojanovom gradu na Ceru i imao kći Kosanu, koja je živela na vrhu Kosaninog grada. Igrom sudbine, najkrvavije borbe u Cerskoj bici 1914. odigrale su se baš na ta dva planinska vrha sa ruševinama rimskih utvrđenja.

Tekst: B. Subašić

Izvor: Novosti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt