IMA 104 GODINE I SVE RADI SAMA: upoznajte baku Ilonu iz Novog Sada

I danas, u svojoj 104. godini, Ilona sve sama postiže.

IMA 104 GODINE I SVE RADI SAMA: upoznajte baku Ilonu iz Novog Sada Foto: Shutterstock, B. Bavković

Ilona Kovač živi na Satelitu u jednoj od uličica Novog Sada, ali onog koji polako nestaje, baš kao i malobrojne preostale kuće u blizini Satelitske pijace.

Međutim, prolazniku, gostu ili oku koje ume da primeti detalje, neće promaći prizor uređene male bašte s ružama, muškatlama, begonijama... Bašta bez ijednog korova, čisto malo dvorište, ofarbani prozori i vrata, okrečeni zidovi starog zdanja i još mnogo toga delo su ruku baka Ilonke koja 15. oktobra puni 104 godine.

Rođena je u Bačkoj Topoli, gde je završila za krojačicu, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Tu je radila u tkačnici i kasnije u hemijskoj čistioni. Život joj je od malih nogu bio borba. Majka ju je kao malu napustila, živela je s ocem i maćehom, koja se prema njoj loše ponašala. Kasnije je izopštena iz porodice i nasledstva dede po ocu, koji joj je jedini bio naklonjen.

 

 

 

 

"Niko me nije voleo, osim dede. On je takođe bio krojač. Porodica je, inače, bila dobrostojeća, deda je imao vinograd i voćnjak, raspoređivao je posao u odnosu na to šta je ko mogao da uradi. Pamtim da smo imali lešnike, smokve, šljive, čak i žute trešnje. Trebalo je mnogo da se radi. Ustajali smo rano i pevali da bismo prizvali sunce. Imali smo i kravu, tako da je bilo mleka i mlečnih proizvoda. Ne sećam se da sam ikad jela lepši mileram od tog našeg domaćeg. Ali, sve što je bilo lepo, kratko je trajalo. Deda je umro i život se promenio", seća se Ilona.

Kad je došla u Novi Sad, potpuni stranci bili su bolji prema njoj nego porodica i rodbina.

"U Novom Sadu je sve nekad bilo bolje. Nema više dobrog ukusa hleba. Nekad sam povrće kupovala na džakove, celu zimu je trajalo, a sad istruli za tri dana. Mladi ne znaju kako je pre bilo. I materijali za odeću su bili kvalitetniji. Radila sam u tkačnici, ali imala sam zdravstvenih problema zbog kojih sam morala da napustim taj posao. Ipak, ceo život sam nešto radila i šila svakome kome je trebalo", kaže baka.

U ČEMU JE TAJNA NJENE DUGOVEČNOSTI PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt