PRIPREMA ZA POST: kakav ručak domaćica mora da spremi za Petrovske poklade

Kako treba da izgleda mrsni ručak za Petrovske poklade? I koga treba pozvati? Pročitajte...

PRIPREMA ZA POST: kakav ručak domaćica mora da spremi za Petrovske poklade Foto: Shutterstock

Petrovski post ili Petrovdanski post počinje 2019. godine na dan 24. juna, uoči početka SPC i njeni vernici slave dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Petrovske poklade kod Srba predstavljaju poslednji dan pred Petrovdanski post - poslednji dan kada se pred Petrovdan jede meso. Post će trajati do 12. jula.

Poklade su praznik kada za ručak treba okupiti celu porodicu, a trpeza treba da bude ispunjena mesom i mlečnim proizvodima, kojih će se vernici odricati u narednom periodu.

Ovaj praznik je, dakle, posvećen caru Konstantinu i njegovoj majci. Njihov kult je naročito negovan kod Grka i Rumuna, pa se kaže da je kod njih Konstantin kao kod Srba Sava.

PROČITAJTE JOŠ: Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju. Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede. On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobedu.

Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, kojim je prestao progon hrišćana Posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti. Posle toga strašna bolest nestala je sa njegovog tela.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve na Svetoj Zemlji.

Verovanja kažu da bi valjalo i pozvati siromašnije komšije i rođake na ovaj, mrsni ručak. U istočnoj Srbiji kažu da se danas ne valja češljati, jer bi "sva kosa mogla da opadne sa glave".

PROČITAJTE JOŠ: Da li je post tajna dugog života

U nekim predelima Srbije zadržao se i običaj da se mladići i devojke maskiraju, koji u graji idu od kuće do kuće i zbijaju šale, a domaćini treba da ih časte jelom ili pićem.

Deo proslave su i lile, buktinje koje se pale i koje nose mladići i dečaci, a u mnogim mestima se proslava završava velikom vatrom na glavnom trgu, gde se okupljaju svi meštani da zajedno uđu u post.

U nekim mestima se ta vatra i preskače.

Izvor: Kurir
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt