DANAS JE SVETI JOVAN BOGOSLOV, A OVAJ OBIČAJ NE SMETE DA PREKRŠITE: evo šta žene nikako ne treba da rade na ovaj sveti praznik (NARODNA VEROVANJA)

Za svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova se veruje da je bio omiljen Hristov učenik, a evo koje običaje Srbi poštuju na njegov sveti praznik!

Poživeo je ovaj ugodnik Božji više od 100 godina.

Imao je već više od sto godina kada je zašao je sa svojih 7 učenika iz Efesa i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Potom je starac legao u grob i njegovi učenici su ga sahranili.

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKA NARODNA VEROVANJA: 12 starih predskazanja o ljubavi, sreći, uspehu i bogatstvu

Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali telo nije bilo u njemu. Jedino se, svake godine 21. maja, od njegovog groba dizao neki sitni prah, mirisan i lekovit. Tim prahom narod je lečio mnoge bolesti.

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to - 9. oktobra kada se sećamo njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah.

Verovanja i običaji

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana.

Izvor: Mondo
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt