DANAS JE SPASOVDAN, A OVAJ OBIČAJ NE SMETE DA PREKRŠITE: evo šta nikako ne treba da radite na praznik Vaznesenja Gospodnjeg (NARODNA VEROVANJA)

Ove običaje Srbi poštuju na Spasovdan - evo šta nikako ne smete da uradite na ovaj praznik!

DANAS JE SPASOVDAN, A OVAJ OBIČAJ NE SMETE DA PREKRŠITE: evo šta nikako ne treba da radite na praznik Vaznesenja Gospodnjeg (NARODNA VEROVANJA) Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju 6. juna Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek je u četvrtak.

PRAVOSLAVNI CRKVENI KALENDAR ZA 2019. GODINU: crveno slovo, post, veliki praznici i slave

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i "seo s desne strane Boga".

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao:

– Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen – navodi se u Novom zavetu.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt