DANAS JE PRAZNIK SVETOG PROROKA JEREMIJE, A SRBI STROGO POŠTUJU OVE OBIČAJE: evo šta nikako u kući ne smete da radite na Jeremijin dan (NARODNA VEROVANJA)

Malo ljudi zna da je 14. maj dan Svetog proroka Jeremije, a evo koji su mnogobrojni običaji vezani za obeležavanje ovog praznika!

DANAS JE PRAZNIK SVETOG PROROKA JEREMIJE, A SRBI STROGO POŠTUJU OVE OBIČAJE: evo šta nikako u kući ne smete da radite na Jeremijin dan (NARODNA VEROVANJA) Foto: Shutterstock/Tatiana Zinchenko

Sveti prorok Jeremija je hrišćanski svetitelj i prorok rođen šest vekova pre Isusa. Iako većina građana i ne zna za njega, u nekim krajevima Srbije su se održali običaji i narodna verovanja o kojima se i danas vodi računa.

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKA NARODNA VEROVANJA: 12 starih predskazanja o ljubavi, sreći, uspehu i bogatstvu

Veruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica. Zato je običaj da se na današnji dan razgone ovi gmizavci da ne bi preko leta dosađivali. Neko iz kuće zbog toga treba da porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi: "Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela".

Dokle se čuje lupanje i pesma, dotle zmije neće smeti da se približe.

Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije. U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

PROČITAJTE JOŠ: NAJVREDNIJA SRPSKA TRADICIJA! KAKO LEČI PIROTSKI ĆILIM: evo koje šare donose porodičnu sreću, a koje snagu muškarcima

Po predanju, Sveti prorok Jeremija već je u petnaestoj godini počeo da proriče i zbog toga je vrlo često bio u nemilosti vlasti, čak proganjan i zatvaran. Zbog svojih proročanstava navukao je gnev velikaša, ali i poštovanje onih koji su u njega verovali. 

Postoji verovanje, da je i Aleksandar Veliki posetio grob proroka Jeremije i da je njegovo telo tada preneto i sahranjeno u Aleksandriji.

Tekst: A. B.

Izvor: Dnevno
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt