NAJVREDNIJA SRPSKA TRADICIJA! KAKO LEČI PIROTSKI ĆILIM: evo koje šare donose porodičnu sreću, a koje snagu muškarcima

Pirotski ćilimi su jedinstveni u svetu zbog načina izrade a nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

NAJVREDNIJA SRPSKA TRADICIJA! KAKO LEČI PIROTSKI ĆILIM: evo koje šare donose porodičnu sreću, a koje snagu muškarcima Foto: Shutterstock/ollirg

Srpska tradicija prebogata je šarenolikošću simbola, piše Sensa.

Jedni od najpoznatijih nalaze se na pirotskim ćilimima. Ovi ćilimi, jedinstveni u svetu po tome što imaju dva ista lica sa obe strane (nemaju naličje) izrađuju se ručno već pet vekova i postupak je jako spor. Računica kaže da bi tkalja koja ga izrađuje, sa radnim vremenom od 40 sati nedeljno, za mesec dana izradila tek jedan kvadratni metar ovog ručnog rada! Od 2012. godine pirotski ćilimi nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Ornamenti koje možemo naći na ovim ćilimima vrlo su živopisni i veruje se da imaju blagotvoran uticaj na dom u koji se postave, te im se čak pripisuje čudotvorna moć pozitivne energije. Tako tzv. šara venčić vlasniku donosi nagradu, priznanja da njegov rad bude vrednovan i cenjen. Kornjača garantuje dug i srećan život u blagostanju. Gugutka donosi radost i sreću i štiti svog vlasnika i dan-danas je najtraženija šara koja se koristi u izradi ćilima. U prošlosti, kada nije bilo lekara, ona je štitila narod od bolesti i neprijatelja. Legende kažu da je njena moć toliko jaka da bi u slučajevima kada bi njen vlasnik bio u životnoj opasnosti, ona neprijatelju nevidljivim silama lomila noge kako bi ga sprečila da naudi njenom vlasniku.

Kondićeva šara možda je i najinteresantnija. Ona čuva sve materijalno i nematerijalno bogatstvo jednog doma. Takođe, njena je moć da neudatim devojkama pronađe životnog saputnika. Kaže se da se predmeti sa ovom šarom poklanjaju neudatim devojkama koje već kroz godinu dana posedovanja ove šare zasigurno stupaju u brak.

PROČITAJTE JOŠ: JELENA GAVRILOVIĆ OTKRIVA DA LI JE SPREMNA DA OPROSTI: glumica otkriva šta misli od osveti, lažima i nepravdi

Značenje pirotskih šara:

Gugutka: Ćilim sa šarom gugutke poklanja se porodici koja se useljava u novi dom. Gugutka predstavlja porodičnu slogu i sreću u kući. Ona donosi radost ukućanima i zato je namenjena onima koji žele blagostanje i večnu sreću u svom domu.

Princezina ploča: Jedna od najlepših šara pirotskog ćilima koja je namenjena da služi kao ukras oko ćilima. Ova šara je spoj nekoliko vrlo značajnih šara. Po legendi pirotskog ćilima, ona ukazuje na mudrost pružanja ruke koja daje i uzima na putu uspešnog i dugog života.

Rašićeva šara: Pukovnik Rašić bio je upoznat sa zanatskim sposobnostima Piroćanki koje su radile ćilime. Jednom prilikom naišao je na mali komad neke tkanice koja je izgorela. Komad je poslao Piroćankama sa ciljem da možda može inspirativno da deluje u cilju nekog unapređenja posla i tom prilikom naručio da mu se ćilim izatka. Žena koja je znala simboliku šara pirotskog ćilima, u znak poštovanja prema pukovniku Rašiću i zahvalnosti na lepim željama za napredovanjem, sklopila je tradicionalne ornamente iz pirotskog ćilimarstva i napravila potpuno novu šaru, kojoj je dala ime Rašićeva ploča, a onda napravila potpuno novi model ćilima sa imenom Rašićeva šara. Ćilim je poslat Rašiću sa porukom da će brže napredovati u poslu, da će dostići uspeh i brže nego što misli. To se stvarno brzo i ostvarilo. Ovo je, inače, jedna od najtežih šara za izradu, a simbol je za brže postizanje karijere. Ne za brzo postizanje, nego za brže postizanje, od brzog još brže...

Kuveri: označavaju kofere. To je šara namenjena poslovnim ljudima i ljudima koji uvek ostvaruju ono zbog čega su nekud pošli.

Kliknite OVDE da pročitate koja su još značenja pirotskih šara!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt