DANAS SRBI SLAVE SVETA TRI JERARHA: evo šta po običaju ne treba raditi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12. februara obeležavaju praznik Sveta tri jerarha!

DANAS SRBI SLAVE SVETA TRI JERARHA: evo šta po običaju ne treba raditi Foto: Profimedia

Sveta Tri jerarha, Sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog,Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog

Tek što se mlado hrišćanstvo oslobodilo svog velikog neprijatelja - mnogoboštva i počelo da se u miru i slobodi razvija, pojavile su se mnogejeresi i raskoli, koji su niz godina razdirali i potresani Hristovu crkvu. U to vreme, koje je tražilo hrabre i odlučne branioce pravoslavlja, pojavila su se se tri učena i znamenita čoveka: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti. Svojim delom i rečju, ova trojica, koji su bili savremenici, ostali su istrajni pobornici za čistoću Hristove nauke, ne zazirući ni od samih careva.

Za vreme cara Aleksija Komnena, međutim, zapodela se rasprava u Carigradu oko toga koje među tom trojicom svetitelja najvažniji i najveći. Svaki svetac imaoje svoje pristanice: Vasilije je uzdizan kao visokoglagoljiv i po vrlinama jednak anđelima; Grigorije je hvaljen kao veliki poznavaoca grčke nauke i sastavljač mnogih bogoslovskih spisa; pristalice Jovanove isticali su ga kao slatkorečivog govornika i dobrog učitelja.

Da bi prekratio ove rasprave koje su, na kraju krajeva štetile i hrišćanstvu, episkop grada evhaitskog Jovan saopšti da su mu se u snu javila sva tri svetitelja, i da su mu rekli da ni jedan od njih nije veći a drugi manji, već da su ravni i jednaki i da su svi poslati radi ljudskog spasenja. I pošto su sva trojica na istom poslu radila, odlučeno je da se zajedno slave. Episkop Jovan odredio je za taj dan 30. jaunar (12. februar po novom kalendaru), i tako je ustanovljen praznik Tri Jerarha.

Na ikoni se sva tri svetitelja predstavljaju u grupi, sva tri u arhijerejskim odeždama.

Tri Jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od studenih i zlih vetrova.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt