MEĐUDNEVICA ILI MEĐUGOSPOJINCI: narodni običaji u vreme između Velike i Male Gospojine

U narodu poznata i kao Međudnevnica, sezona do Male Gospojine treba da bude posvećena završavanju započetih poslova - običaj koji važi za žene.

MEĐUDNEVICA ILI MEĐUGOSPOJINCI: narodni običaji u vreme između Velike i Male Gospojine Foto: Profimedia

Međudnevice ili Međugospojinci traju od Velike do Male Gospojine.

Tih dana se po planinama razmile travari koji beru lekovite trave za zimu. Neki ih nose na blagosiljanje u crkvu.

Muškarci mogu da rade sve poslove, a ženama se preporučuje da ovih nedelja ništa ne započinju već samo da završe započeto.  U ove dane se nekada nije venčavalo. Šumadinci smatraju da su u ovo vreme zmije najljuće, a u okolini Leskovca kažu  da se tad Sveti Sava dogovara sa zverima gde da ne prave štetu.

Jaja koja u ove dane snesu kokoši ne iznose se na pijacu, niti se koriste u ishrani. Ona služe samo za izleganje novih pilića.  U Hercegovini ove dane zovu i Nesnovica. Običaj je da se tada ne razgrađuju i premeštaju torovi zbog vukova. Ako tor mora da se razgradi, onda to čine trojica muškaraca istog imena.

Oni nose građu na drugu livadu, odnosno mesto gde treba da bude novi tor, a na kojem su na Veliku Gospojinu zaboli jednu lesku i postavili ikonu Bogorodice. Ispod ikone je stavljeno malo mrsa i cveća. Kad nastupi Nesnovica, počinje se sa gradnjom.

Ako se sve uradi na opisani način, ne treba se plašiti vukova.

Tekst: Dragan Antonić

Izvor: Srbiju volimo
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt