Smena kalendara na dan 19. januara: Julijanski, Gregorijanski i Meletijin kalendar

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u Srbiji i Crnoj Gori zamenila je 19. januara 1919. godine Julijanski kalendar Gregorijanskim...

Smena kalendara na dan 19. januara: Julijanski, Gregorijanski i Meletijin kalendar Foto: Profimedia

U ostalim delovima države, rođene pod tim imenom manje od godinu dana ranije, Gregorijanski kalendar bio je u upotrebi i pre donošenja ove odluke.

Julijanski kalendar, poznat kao Meletijin i Novojulijanski kaledar, uopšten je naziv za svepravoslavni Sabor na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Meletijom IV.

Sabor je održan u Carigradu 1923. godine, a na njemu je usvojena redakcija novog kalendara na predlog Milutina Milankovića, tada profesora nebeske mehanike na Univerzitetu u Beogradu. Procenjuje se da danas oko 50 miliona vernika u svetu koristi Meletijin kalendar.

VIŠE: U ponoć pred Bogojavljanje zamislite želju

Ipak, Srpska pravoslavna crkva je zadržala julijanski kalendar, kom su danas ostale verne Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijska, Ruska pravoslavna crkva i Sveta Gora. Julijanski kalendar uveo je Gaj Julije Cezar 45. p. n. e. godine, a on se koristio u čitavoj Evropi do XVI veka, kada su države počele da prelaze na Gregorijanski kalendar.

Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, 325. godine, hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar za svoj zvaničan kalendar. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Izvor: Nationalgeographic.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt