Manastir Ljubostinja: sveto mesto na kojem je carica Milica pronašla mir

Između dva brda gde vlada tišina i zelenilo, u blizini grada Trstenika, nalazi se ženski manastir Ljubostinja, nadaleko poznat po lepoti i arhitekturi koja retko koga ostavlja ravnodušnim...

Manastir Ljubostinja: sveto mesto na kojem je carica Milica pronašla mir Foto: Wikipedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ako krenete 9 km severoistočno od Vrnjačke Banje u blizini grada Trstenika ne možete a da ne zapazite divno sveto zdanje pod nazivom Ljubostinja. Smešten je u dolini male planinske reke (Ljubostinjska reka) i okružen prirodom ovaj hram je idealno mesto za mir.

Manastir Ljubostinja, sa crkvom Uspenja Bogorodice, zadužbina kneginje Milice, podignut je krajem 14. veka. Jedan je od najznačajnijih spomenika moravske škole. 

I upravo u ovom svetom zdanju sahranjene su kneginja Milica, žena kneza Lazarai monahinja Jefimija, koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa drugim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju. Danas je Ljubostinja ženski manastir koji čuva i održava oko pedeset monahinja.

Za vreme Kočine bune upravo je iz manastira Ljubostinje  narod pozvan na ustanak. Posle propasti bune, Turci su zapalili manastir da bi se osvetili Srbima. Tada je većina fresaka uništena. Takođe kada je manastir zapaljen otkrivena je tajna riznica koja je bila sakrivena u manastirskom zidu iza ikone u kojoj je kneginja Milica sakrila svoje blago. Među opljačkanim blagom nalazila se i kruna kneza Lazara koja se danas nalazi u Istanbulu. Manastir slavi 19. avgust, Preobraženje kao slavu ovog svetog mesta.

Na sledećoj strani pročitajte još podataka o manastiru Ljubostinja.
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt