KAKO ŽIVI I ŠTA RADI ŠEMSA SULJAKOVIĆ: Shemsah Zauvek otkriva gde danas peva, kako izgleda i koja mlada pevačica danas najbolje peva njene pesme

Novinarska potraga za Šemsom Suljaković, pevačicom novokomponovane narodne muzike, koja je osamdesetih godina prošlog veka kao uragan harala Balkanom sa orkestrom Južni vetar završila se dugačkim intervjuom za Njuzvik!

Tako se završila potraga za Šemsom Suljaković, pevačicom novokomponovane narodne muzike, koja je osamdesetih godina prošlog veka kao uragan harala Balkanom sa orkestrom Južni vetar. Tri decenije su prošle, a još je veliki broj onih koji se kunu da bez Šemse nema ni pevanja, ni duše, ni zabave, ni kafanskog ludila, a da ona nijednom nije zanjihala kukovima i bacila poprsje na karirani stolnjak sa aluminijumskom pepeljarom.

Vetar koji je Šemsu nosio bio je pun muzike Magreba, sintetičkih zurli, arapskih arabeski i hodžinih buđenja, onaj vetar Orijenta za koji se mislilo da je sahranjen u balkanskim ratovima. To „homeinijevsko pevanje“ nije bilo dobrodošlo u pastoralu domaće narodne muzike, još manje u pop, rok i pank scenu osamdesetih, uverenu da su nove zapadne tehnologije nespojive s narodnjacima.

Niti je Šemsa to znala, niti je mislila o tome dok je pevala „Što me pitaš kako živim i šta radim ja“, za mnoge najveći hit otkad je narodnjačkog glasa i trilera, gde ono „ja“ treperi, uvija se, njiše, baca u trans i hrišćane, i muslimane, i katolike, ujedinjene u Šemsi pre nego što se onolika zemlja raspadne i ode u zaborav. Kao ona domaćica u Altmanovom filmu koja je prepešačila ceo Teksas da bi se u Nešvilu dočepala mikrofona, tako je i ova domaćica iz Misurića - Misurija kod Maglaja izdurala celu Bosnu da se dočepa Šapca, odakle se iz vašarskih šatora lansirala u kosmos, među zvezde. Estrada je pokušala da je ignoriše, ali narod je voleo ženu iz naroda, skromnu i smirenu, oslonjenu samo na svoj glas.

U društvu bez klasa izbegavalo se pominjanje njene publike, ali smatralo se da je slušaju niži slojevi, gastarbajteri i ljudi bez obrazovanja i ukusa. Iako je punila i koncertne dvorane i kafane, pravila ogromne tiraže vinila i kaseta, a lokalne radio-stanice vrtele njene pesme danonoćno, takozvana elita nazivala je njenu muziku trešom.

„Kažu da vas voli prost svet“, pitam je.

„Seljaci“, ispravlja me. „Pričali su stalno da me vole seljaci. Ne, ne i ne! Imam finu publiku, intelektualce koji me obožavaju, valjda znam. Uvijek ih je bilo, samo to nisu javno govorili, ne znam zašto. Nije mi smetalo, niti mi smeta. E sad, ima klubova gde dolaze samo Bosanci, i tu ima svega. Kad domaćice izađu jednom godišnje, ko da su s lanca puštene.“

Pitam je kako živi i šta radi, uverena da je aluzija na njen stari hit očigledna. Ali život nije pesma, obično je i bolji i gori.

„Bogami, mislim da sam sad najbolje otkad znam za sebe!“, kaže mi veselo. „Svega, svega je bilo. Pre tri godine imala sam infarkt i stavili su mi tri stenta, ali osjećam se dobro. Putujem, radim, volim samu sebe. U novembru i decembru idem u Austriju i Švajcarsku. Još uvijek nana ide u diskoteke! Ne gledaju me kao ljepoticu ili trebu, nego kao pjevačicu, profesionalca. Nije da mi se baš ide kao nekada, nema onog starog žara, ali sam zadovoljna. Samo svoje pjesme pjevam, od mene to jedino očekuju. I gdje god odem - lom!“

Ono što me zanima jeste otkud Šemsa u Švedskoj. Pre bih očekivala da živi u Sarajevu, ili Bosni uopšte, možda i u Srbiji, gde je tolike godine života provela.

GDE JE ŠEMSU ZATEKAO RAT, OD ČEGA DANAS ŽIVI? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt