Farmerke - komad odeće koji nikada ne dosadi

Boju starih farmerki osvežićete ako ih operete sa novim, tek kupljenim parom, visokim ženama najbolje stoje džins pantalone ravnog kroja... Otkrivamo vam male, plave tajne!

Farmerke - komad odeće koji nikada ne dosadi Foto: AMS arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Vaše omiljene pantalone su farmerke? Ako jesu, ništa čudno jer studije pokazuju da je taj odevni predmet prvi izbor većine žena. Studija američke Agencije za istraživanje tržišta tekstila pokazala je da se u ženskoj garderobi može pronaći, u proseku, sedam pari farmerki. Neke pripadnice lepšeg pola toliko su vezane za svoj džins da ga ne bacaju iz ormara čak i po 40 godina.

Zanimljivo je i to da svaka treća žena veruje kako će vratiti staru liniju i ponovo obući omiljeni par farmerki, a 46 % muškaraca ima jedan omiljeni stari par u kome obavlja kućne poslove. I dok žene čuvaju farmerke jer se nadaju da će jednog dana ponovo zablistati u svom najboljem izdanju, muškarci ih čuvaju jer su one jednostavno najudobniji komad odeće koji imaju u ormaru. Izvorni italijanski naziv „blu di Genova“ Amerikanci su pogrešno interpretirali, pa odatle i potiče njihov kultni naziv „blue jeans“. Osim mornara, farmerkama nisu mogli da odole ni glumci Džejms Din i Marlon Brando, a danas ih vole čak i predsednici država koji nošenjem farmerki žele da pokažu svoju ležernost.

Previsoke cene.

Da priči o pantalonama od teksasa nema kraja, dokazuju i brojne druge zanimljivosti. Dolaskom američke marke Key Closet na modno tržište, farmerke su dobile na luksuzu. Deo zasluga ide i slavnim ličnostima poput Ledi Gage, na primer, koja ih nosi. Najskuplji par iz najnovije Key Closet kolekcije prekriven je sa čak 1.309 dragih kamenčića, uključujući i prave dijamante, a koštaju „samo“ 10.000 dolara. „APO jeans“ je napravio farmerke od 4.000 dolara, a dugmad i nitne birate po želji - srebrne su od 1.000 dolara, 14-karatno belo ili žuto zlato imate za 1.500, platinaste za 3.250 i verzije sa dijamantima od 4.000 dolara.

Od Đenove do Amerike.

Ove popularne pantalone su svoj modni „boom“ doživele odavno. Naime, prve farmerke sašivene su u 16. veku za potrebe đenovskih vojnika kojima su bile potrebne čvrste pantalone za svakodnevno čišćenje palube. Italijanski „marinci“ prali su ih tako što su ih vukli u velikim mrežama iza broda, pa su od originalne denim boje vremenom nastale različite svetlije nijanse.

Šta „topi“ kilograme?

Veću zadnjicu vizuelno će smanjiti farmerke nižeg struka i s manjim džepovima. Ali, ako ste punački, budite oprezni i sa modelima niskog struka jer bi stomak mogao da „ispadne“. Uvek je dobro izabrati pantalone tamnijih boja jer one „tope“ kilograme.

Najveće pantalone.

U zagrebačkm naselju Botinec napravljene su najveće farmerke na svetu - 50 metara duge i 26 metara široke. Za njihovu izradu iskorišćeno je 8.000 pari starih farmerki, ali i novih, neadekvatnih.  Zvaničnici Ginisove knjige rekorda trebalo bi da ocene da li su ove farmerke oborile svetski rekod. Projekat je bio humanitarnog karaktera i za svaki par farmerki izdvajana su određena novčana sredstva.

Na poslu.

Ako u vašoj kompaniji ne postoji kodeks odevanja, najbolji odevni izbor biće farmerke. Za posao kupite tamnoplave ili crne pantalone klasičnog kroja, ne preuske ili preširoke. Nosite ih uz klasične bele košulje, sakoe ili kardigane. Obična majica i farmerke suviše su ležerni za posao osim ako niste dodali malo više detalja poput ogrlica i narukvica.

Sandra Horvat i Ivana Vušković 
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt