Napravite domaći sapun

Čim dođu u kontakt sa toplom vodom domaći, "hand made" sapuni počinju da oslobađaju miris kome je teško odoleti, a koliko su dobri za vašu kožu, primetićete već posle par dana.

Tako je bilo nekada, a danas bi lakši recept mogao da glasi: u staklenu posudu sipajte 50 ml vode i mešajući dodajte supenu kašiku kristal natrijum-hidroksida. Zatim u većem loncu otopite 100 g svinjske masti i dodajte razmućenu vodu sa natrijumhidroksidom. Mešajte još pola sata, sve dok ne dobijete gustu masu. Svaki dalji korak obrade i oplemenjivanja sapuna isključivo je vaš izbor. U domaći sapun možete, na primer, dodati sitnije komade žitarica (ovsa, raži, mekinje...) i tako će vaše higijensko sredstvo imati i svojstvo prirodnog pilinga. 

U domaće sapune možete dodavati čajeve po želji, sušene biljke, macerate, biljne butere, a maslinovo, kokosovo, kantarionovo, lavandino i palmino ulje su najčešći uljni sastojci ovih kućno rađenih proizvoda. Od organskih dodataka u sapunu može se naći jogurt, med, pahuljice, voće, povrće... mada, po nekim iskustvima, prirodni dodaci koji su se najbolje pokazali u ovom proizvodu su bundeva, šargarepa, kopriva i narendane korice limuna i pomorandže. 

Domaći sapuni mnogo više prijaju našoj koži nego fabrički zato što ovi ručno pravljeni pene zahvaljujući kombinaciji kvalitetnih ulja, a ne zbog hemijskih sastojakakoji sadrže industrijski. Svi industrijski sapuni u sebi ne sadrže glicerin, za razliku od domaćih, jer se on iz njih izdvaja da bi se kasnije koristio u druge kozmetičke preparate. Uz domaćesapune zaboravite na isušavanje i perutanje kože.

Ako želite da napravite sapun sa šarama, nemojte da ga bojite već samo rastopljenu smesu razlijte u kalup. Kanite nekoliko kapi boje i masu drvenim štapićem promešajte par puta. Ukoliko vam se više sviđa da šare budu jedva primetne i tanke, za mešanje koristite čačkalicu. 

Višebojne sapune dobićete ako kalup punite u tri ili više slojeva različitih boja. Ne zaboravite da svaki sloj prvo mora dobro da se ohladi pa tek onda da se na njega razlije sledeći sloj u drugoj nijansi.

Eterična ulja se ukapavaju u smesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari.  

Na sledećoj strani, pročitajte šta sve možete dodati u domaći sapun.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt