ŠTA SU NIŠ PARFEMI: kako prepoznati dizajnerski, niche i ekskluzivni parfem

Parfem je ultimativno oružje svake zavodnice! Evo šta treba da znate kad birate sebi miris...

ŠTA SU NIŠ PARFEMI: kako prepoznati dizajnerski, niche i ekskluzivni parfem Foto: Shutterstock

Kada se vizija, emocija, senzibilnost, kreativnost i lucidnost pretoče u mirise nastaje jedan novi svet - svet niche parfema.

Individualac ste? Ne želite da imate nište slično što ima neko drugi? Nerviraju vas već viđena i opšta mesta? Ne želite da dopadnete baš svakom? Onda ste na pravom mestu! Ono što ljude čini jedinstvenima i definitivno izdvaja iz gomile je, pored fizičkog izgleda, pre svega miris. Miris, kao koktel sopstvenih feromona, kao i onaj koji kupujete u parfimeriji i birate da se njime ogrnete svakodnevno, piše Elle.

Koliko god neki ljudi voleli da budu u trendu i da imaju bočicu za kojom je svet poludeo, neki drugi uživaju u svojoj niši i svojim niche parfemima. Suprotno od masovno proizvedenih dizajnerskih i celebrity mirisa, niche parfemi su inspirisani emocijom i pravljeni ručno. Kreiraju se od retkih sastojaka i konstituišu na atipičan način. I upravo tu je njihova snaga – u toj individualnosti i ekspresionizmu.

U osećaju da se u moru drugih upravo vi izdvajate, da parfem koji ste sebi namenili postaje vaš trag koji ostavljate kojim budite emocije i pričate svoju priču. Oni nisu samo miris. Oni su kompletan doživljaj – inspiracija. Pri izradi niche parfema se o najmanjoj sitnici vodi računa: pažljivo odabranim sastojcima, načinu na koji se oni gaje, a potom obrađuju, flakonu koji čuva tečnost, dizajniranom pakovanju i naravno emociji koju na kraju taj parfem treba da probudi.

Često su te emocije vrlo kontroverzne, a među njima se definitivno izdvaja Sécrétions Magnifiques kuće Etat Libre d’Orange koji dočarava miris sperme, krvi i znoja. On predstavlja odu seksualnom vrhuncu, momentu kada strast trijumfuje nad razumom.

Između ostalih, sadrži i note adrenalina, krvi i mleka. Mnogi niche parfemi, mada ne toliko kontraverzni, mogu da sadrže najneobičnije sastojke – od pojedinačnih molekula (Iso E Super u Molecule 01 kuće Escentric Molecules), ambergrisa (crevna izlučevina kita ulješure), afričkog kamena (fosilizovani urin damana), pa do 24 karatne zlatne prašine (Ylang in Gold kuće M. Micallef) ili ručno branog jasmina.

Na primer niche kuća Demeter svoju misiju vidi u povratku bazičnim mirisima za koje smatra da su sakriveni u svakodnevnici. Inspiraciju pronalaze u jednostavnim, poznatim notama koji nas okružuju svaki dan. Njihova kolekcija obiluje parfemima koji nose mirise kiše, snega, brownies, slanog vazduha, ali i mirisa pogrebne kuće, štale, kokica, mokrog dvorišta ili zemlje.

Pošto su toliko ekskluzivni, niche parfemi se ne reklamiraju po bilbordima i nemaju poznate ličnosti kao zaštitna lica. Ne prodaju se po velikim trgovačkim lancima i marketima. Njih najčešće možete naći u malim ušuškanim parfimerijama ili specijalizovanim online šopovima.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt