KOLIKO CIMETA DNEVNO SMETE DA UZIMATE: 6 načina da upotrebite cimet u slatkoj i slanoj hrani

Kako se koristi cimet u kineskoj medicini i kako sve možete da ga koristite u pripremi hrane - pročitajte!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Postoji stotine različitih vrsta cimeta, ali se samo četiri komercijalno uzgajaju. U Evropi je najzastupljeniji tzv. cimet sa Cejlona sa niskim nivoom kumarina (koji u većim dozama može da dovede do problema sa jetrom) i slađi je od nekih drugih vrsta. Međutim, kasija je jeftinija zamena i ponekad se nađe uz cejlonski cimet u mlevenim mešavinama koje kupujemo u prodavnici.

U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se preporučuje u čajevima ili sa medom kod prvog znaka prehlade ili gripa zbog svojih energetskih kvaliteta da zagreva. Stoga svojoj listi kućnih remedija dodajte i ovu: pomešajte četvrt kašičice mlevenog cimeta sa kašičicom sirovog meda i tokom prvih par dana prehlade uzimajte 2 puta dnevno. U hladnijim danima može da poboljša cirkulaciju, da podigne raspoloženje kada smo skloniji letargiji (stimuliše proizvodnju oksitocina), a neka ispitivanja ukazuju i da otklanja umor i poboljšava moždane funkcije.

Kora cimeta ima odlična antibakterijska, antiviralna i antifugalna svojstva, smanjuje krvni pritisak i dobro reguliše nivo šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima (medicinska upotreba uvek mora da se dogovori sa doktorom specijalistom). Preporuka je da ne konzumiramo više od 4g (1 1/2 kašičica) cimeta dnevno. U kuhinji je upotreba svakojaka. Igrajte se i dodajte cimet kako slatkoj, tako i slanoj hrani:

  • umešajte 1/4 kašičice mlevenog cimeta kad kuvate kafu ili odlomite deo štapića cimeta i dodajte kafi ako je meljete ručnim mlinom
  • zasladite cimetom gustu čorbu od svežeg kukuruza šećerca ili crvenog sočiva
  • pospite po kriškama bundeve pre pečenja u rerni pa napravite pire; služite za doručak ili večeru kao toping za kašu od kuvanog prosa ili ovsa
  • napravite tortu od rendane šargarepe, meda i cimeta
  • pržite na kokosovom ulju prepolovljenu bananu i kad počne da biva mekša, pospite cimetom; poslužite toplo
  • dodajte u musaku od plavog patlidžana ili proju sa orašastim plodovima.

Izvor: Sensa


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...