POGAČA SUNCE ODUŠEVIĆE SVE SRPSKE DOMAĆICE: pravi ukras na svečanom stolu, za slave, rođendane i praznike (RECEPT)

Uz malo strpljenja i veštine, napravite fantastičnu pogaču "sunce" i obradujte ukućane i goste!

Foto: Shutterstock / Youtube print screen Foto: Shutterstock / Youtube print screen

Pogača "sunce" može se napraviti u više varijanti, piše Lepa & Srećna. Ovo je jedna od najlepših... 

Sastojci:

  • 2 jajeta + 1 belance (žumance ostavite za premazivanje)
  • 400 ml mleka
  • 1 paketić kvasca
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna 

Za ukrašavanje: susam i mak (ili druge semenke po želji).

Priprema: Otopite kvasac i šećer u toplom mleku, dodajte 5-6 kašičica brašna, promešajte i ostavite na toplom desetak minuta da naraste.

Prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini i dodajte 2 jajeta i belance, pa ulje, so i kvasac. Umesite pogaču i ostavite pokrivenu oko sat vremena da narasta. 

Kad naraste, delite ga na 5 delova -  tri manja, jednaka dela, jedan veliki i četvrti - najmanji. Pročitajte prvo opis, pa po svom sudu za pečenje procenite koliko treba da budu veliki ovi delovi (ovde se radi o plehu širine 35 cm).

Tri jednaka dela služe za prvi, najširi prsten pogače. Rastanjite ih na širinu 35 cm, stavite tako dobijene kore jednu na drugui tako dobijen krug zasecite, oštrim nožem,  od centra ka obodu na 12 mesta.  Ne prosecajte te trouglove do kraja, jer ostavljen obod testa služi kao prsten. Dobijene trouglove obmotavajte oko tog oboda - svaki provucite ispod oboda pa preklopite preko njega, ka sredini. Na svakom ovlaš usecite crte po dužini, takođe oštricom noža.

Izmerite koliki je unutrašnji prečnik, toliki treba da vam bude širok sledeći deo. Evo kako ćete njega napraviti.

Jedan veliki deo rastanjite na tri kore, zasecite trouglove po istom principu i obmotajtne pa ukrasite na isti način. Ovako dobijen, uži prsten stavite u prethodno napravljen, širi prsten.

Na kraju, od trećeg, malog dela, formirajte poluloptu i smestite je u sredinu.

Ostavite umešenu pogaču da narasta još jedan sat, pa je premažite žumancem umućenim s kašikom ulja. Ukrasite susamom i makom. Pecite oko 30 minuta na temperaturi 170 stepeni. 

Kad izvadite iz rerne, poprskajte je hladnom vodom i pokrijte čistom kuhinjskom krpom da omekša.

Još jedan, prelep dodatak sa ukrasnim četvrtim prstenom možete videti na ovoj slici

 

Izvor: Lepa & Srećna / Dobriana Dimova


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...