NAJLEPŠI KOLAČI ZA DAN ZALJUBLJENIH: crvena torta strasti i ljubavi donosi sreću (RECEPT + FOTO)

Probajte ovaj recept za tortu koja simbolizuje zaljubljenost. Ukusi bude strast i greju vašu ljubav!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 250 grama brašna (glatkog)
  • 2 jaja
  • 2-3 kašike kakaa u prahu
  • 115 grama margarina
  • 300 grama šećera (zadnji put isprobano sa oko 250 grama, nije bilo promene u patišpanju tako da, može i manje šećera ako smatrate da je 300 grama previše)
  • 1 vrećica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 240 ml nemasnog jogurta 
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičice belog sirćeta
  • 3 kašike (velike) ekstrakta od jagode (može i crvena jestiva boja za kolače, ali ja volim da koristim ekstrakt jagode jer osim boje, patišpanju daje i fini ukus i miris jagode. Slobodno dodajte i više ekstrakta za crveniju boju, da torta ipak bude crvena, a ne roze).

Priprema: 

U jednoj plastičnoj posudi pomešajte brašno, kakao i so. U drugoj posudi promešajte jogurt i ekstrakt jagode dok ne postignete željenu boju (slobodno dodajte više boje). U trećoj posudi mikserom izmiksajte margarin narezan na sitnije komadiće ili sastrugan. Kada smesa postane kremasta, izmiksajte je sa šećerom i vanilin šećerom dok se sve lepo ne stopi i postane kremasto.

Dodajte dva jaja. Nastavite da mešate mikserom. Kada smesa postane jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge činije i dobro izmiksajte. U šoljicu stavite sodu bikarbonu pa je prelijte sirćetom i pustite da zapeni. Dodajte je u smesu za patišpanj, pa izmešajte.

Smesu pokušajte da podelite na dva identična dela pre pečenja. Torta bi trebala da ima 4 ‘sprata’, dakle, najbolje je ispeći dva patišpanja i svaki od njih jednom iseči. Oprezno s tim – ovaj patišpanj nakon pečenja bude dosta lepljiv pa ga je teže rezati, zato savetujem da ne pečete sve odjednom.

Pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu patišpanja). Nakon što se patišpanj malo ohladi, stavite ga u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se malo ohladi i delimično zamrzne, biće ih lakše iseći. Isecite patišpanj tako da dobijete četiri približno jednaka dela.

PROČITAJTE JOŠ: Ludi kolač: čokoladni slatkiš bez jaja, mleka i putera (BRZI RECEPT + CRAZY CAKE + VIDEO)

Za krem:

  • 360 ml slatke pavlake za šlag
  • 460 – 500 g maskarponea (možete staviti pola maskarponea, a pola svežeg sira. Ja uvek radim samo sa maskarponeom jer želim kremasti i manje "sirast" ukus).
  • 1 kašičica vanilin šećera ili kašičica ekstrakta od vanile
  • 115 g šećera u prahu

Priprema: U jednoj posudi izmiksajte pavlaku za šlag dok ne dobijete čvrst šlag. U drugoj posudi izmiksajte maskarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. Kada dobijete jednoličnu smesu, postupno joj dodajte šlag i opet sve zajedno izmiksajte. Dobićete izdašnu količinu krema koja je dovoljna i za između patišpanja, i za premaz na vrhu i oko torte. Tortu možete ukrasiti svežim jagodama. Odlično se slažu uz ukus ekstrakta jagode u patišpanj, a svi znamo koliko je dobra kombinacija jagoda i šlaga!

Savet: Ako nema jagoda, tortu ukrasite kokosom ili kupljenim ružicama za kolače.

Tekst: Tihana Lohinski 

Izvor: Gastro.hr


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...