Tradicionalna srpska kuhinja: čuvena rtanjska gibanica sa domaćim kiselim mlekom

Ukusno, hrskavo i domaće! Slasna gibanica sa domaćim kiselim mlekom je idealan predlog za večeru.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 800 g kora za gibanicu 
  • 6 jaja  
  • 600 g starog ovčjeg sira 
  • 3 dl kisele vode 
  • 2 dl ulja
  • kašika svinjske masti 

Priprema 

Napravite fil od jaja, sira, ulja, kisele vode i masti i dobro sjedinite. Pleh podmažite uljem, pa na dno stavite red kora. Potom kore potapajte u fil, pa ređajte u pleh. Na kraju pokrijte jednom korom i folijom i pecite oko sat na 220 stepeni.

Kiselo mleko: Skuvajte ovčje ili kravlje mleko i ostavite da se ohladi. Kada je mlako, dodajte malo kisele pavlake i isto toliko kiselog mleka ukiseljenog prethodnog dana. Dobro umutite žicom, a zatim sipajte u zemljane posude i prekrijte folijom. Posle 3-4 sata stavite u frižider. Ovo kiselo mleko služi se tek sutradan!

Recepte piše: Marija Jakob


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)

Zbog vitamina koje sadrži u sebi i svih blagotvornih svojstava, nar se smatra izuzetno zdravim...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...