ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: BAČKA: naučite da pravite kolače na kukuruzovini

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: BAČKA: naučite da pravite kolače na kukuruzovini Foto: Shutterstock

Put kroz Srbiju vodi nas do Bačke, pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.

Kolači na kukuruzovini

Sastojci
oko 1 kg brašna
3 dl toplog mleka
2 dl mlake vode
2 jajeta
3-4 kašike ulja
1 kockica kvasca
2 kašike masti
šećer, cimet

Priprema
Pomešajte mleko i vodu, dodajte 4 kašike šećera i udrobljen kvasac, pa ostavite da uskisne. U vanglu sipajte oko 900 g brašna, napravite udubljenje u sredini, pa tu sipajte jaja, malo posolite i pomešajte s okolnim brašnom. U isto udubljenje dodajte uskisli kvasac i zamesite meko testo nasipajući brašno sa strane. Pokrijte krpom i ostavite oko pola sata da nadođe. Premesite, prepolovite, oblikujte dve jufke i stavite ih na pobrašnjen stolnjak, i razvijte oklagijom u krugove veličine većeg tanjira. Namažite s malo ulja i ostavite da se odmaraju oko pola sata. Potom razvijte oklagijom još jednom, pa rukama lagano razvlačite koliko god možete po stolu. Namažite testo mašću, pospite cimetom i šećerom po ukusu i urolajte pomažući se stolnjakom, prvo s jedne pa s druge strane dopola. Isecite nožem po sredini, gde se dve rolne susreću. Svaku rolnu isecite tek onoliko koliko vam je potrebno da uvijete oko kukuruzovine. Ako je nemate, poslužiće i kalupi za šaum-rolne. Gotove rolnice uvaljajte u šećer i ređajte u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom jufkom. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Tek kad se sasvim ohlade, izvadite kukuruzovinu ili kalupe i pospite vanilin-šećerom.

 

Knedličke

Sastojci
1/2 kg oštrog
brašna
2 jajeta
1/2 kocke kvasca
2 dl mleka
malo šećera
so
1 kašika ulja

 

Priprema
Udrobite kvasac, malo ga pospite šećerom, prelijte s malo mlakog mleka i ostavite da uskisne. Brašno blago posolite, dodajte uskisli kvasac, preostalo mleko i jaja, zamesite mekano testo i ostavite da nadođe oko sat vremena. Premesite ga i oblikujte valjak.

Stavite vodu s uljem i malo soli da provri, pa ubacite valjak da se kuva oko pola sata. Izvadite kad je kuvano i pre služenja isecite na kolutove.

https://www.lepaisrecna.rs/

Prilikom posete Bačkoj obiđite neke od turističkih atrakcija ove vojvođanske oblasti. Mi vam predlažemo tri.




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt