ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: RAŠKA: evo kako se pravi tradicionalna orašnjača

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: RAŠKA: evo kako se pravi tradicionalna orašnjača Foto: Shutterstock, Vanja Ostojić

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Rašku oblast…

Punjene dunje
Sastojci
8 dunja
100 g drobljenih oraha
100 g suvog grožđa
8 kašika brašna
mleveni karanfilić

Priprema
Dunje operite i osušite, odsecite im vrh, pa ih izdubite. Pomešajte orahe, brašno i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u vodu,a zatim ocedili. Dodajte karanfilić i napunite dunje. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni.

Pečene dunje po želji možete preliti karamelom ili šlagom.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: RAŠKA: evo kako se pravi tradicionalna orašnjača

 

Orašnjača

Sastojci

400 g oraha
2 glavice crnog luka
2 ljute papričice
3 čena belog luka
so

Priprema

Orahe istucajte tučkom, dodajte sitno seckane papričice i crni luk, posolite i izmešajte. Na kraju ubacite sitno seckan beli luk, dobro izmešajte i sipajte u drvenu posudu (zastrug).
Orašnjaču možete držati i u staklenoj ili keramičkoj posudi, bitno je da nije od metala. Odlično ide uz pečenu pogaču i živinsko meso

 

Evo šta nikako ne bi trebalo da propustite prilikom posete Raškoj oblasti




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...