NAJBRŽI NEDELJNI RUČAK: Ekstra jelovnik koji će domaćici ostaviti vremena za uživanje s porodicom

NAJBRŽI NEDELJNI RUČAK: Ekstra jelovnik koji će domaćici ostaviti vremena za uživanje s porodicom Foto: Shutterstock

Vreme je najtraženije u 21. veku! Ono više nije novac, ono je više od novca... Novac možete da pozajmite ili vratite, ali jednom izgubljeno vreme više nikad ne možete vratiti.

Novca neko ima više a neko manje, ali svi na svetu imamo isti broj sati u danu. Ponekad nam se čini da je dan sve kraći, da je tih sati sve manje. I, jedino što možemo da učinimo, jeste da ih što bolje iskoristimo.

Zato se sve zaposlene žene, brižne majke, posvećeni muževi i očevi posebno pripremaju za najlepši dan u sedmici - nedelju! To je taj dan kad možemo da pružimo članovima porodice najviše pažnje. Najveći broj nas tog dana ne radi, trudimo se da budemo što više zajedno i da vreme iskoristimo na najbolji mogući način. 

Najbrži nedeljni ručak

Naravno, želimo da tog dana imamo i poseban nedeljni ručak, ali ne želimo da nam čitav dan prođe u kulinarskim poslovima. Zato je korisno znati kako da ubrzamo pripreme a da ipak jelovnik bude specijalan i obeleži svečanom atmosferom porodični dan.

Jedan od najboljih saveznika domaćice u takvim prilikama je ajvar, slavni "srpski kavijar" koji i najobičnija jela pretvara u specijalitete za gozbu. Svi znamo koliko je zgodno imati u rezervi bar nekoliko tegli, jer kao namaz za hleb predstavlja omiljeni doručak i lepu, laku večeru. Zašto volimo ajvar?

Tajna neodoljivog ukusa ajvara krije se u sočnoj, zreloj paprici i dugom procesu pripreme na niskoj temperaturi koja čuva hranljive sastojke i ističe najbolje prirodne arome. U pravi ajvar idu samo 4 sastojka: pečena crvena paprika, ulje, so i sirće. Ništa više i ništa manje. Korisno je znati i da je za 1kg ajvara potrebno 4kg kvalitetne crvene paprike.

Prave ljubitelje ajvara vodimo sa Lepim Brkom u AJVAR AVANTURU! Otkrijte šta je potrebno za pripremu vrhunskog ajvara!


Međutim, danas otkrivamo i tajne veštih kuvarica koje umeju da ajvarom postignu i poseban ukus za koji bi nam inače bile potrebne  mnoge namirnice ali i sati pripreme. 

SUPA

Takva je supa minestrone, italijanski specijalitet koji zahvaljujući povrću ima gustinu i aromu koja se pamti. Gusta minestrone supa inače se dugo priprema, ali nijedna instant varijanta nije ni blizu domaćoj. Kako da pripremite pravu domaću minestrone, a na instant način? Jednostavno! 

Pristavite (za jednu osobu) 3 dcl vode da provri sa listom lorbera, pa dodajte pola kocke za supu ili zamenite vode delom bujona (pogledajte sledeći recept). Zatim umešajte i 3 kašike ajvara, 3 kašike paradajz-pirea, 2 kašike pasulja iz konzerve i pola sitno narendane šargarepe. Ostavite da vri 3 minuta na tihoj vatri pa dodajte 50 gr kuvane testenine (fusili ili rigatoni) i 30 gr kačkavalja, malo seckanog peršunovog lista i trunku sušenog bosiljka.

Kad izmaknete supu s vatre, dodajte malo maslinovog ulja i servirajte vruće.

PREDJELO

Idealno predjelo za nedeljni ručak treba da bude lako i pogodno za serviranje u hladnoj i u toploj varijanti! NIkad ne znate da li će deca uspeti da stignu sa svojih treninga u pravi čas, da li će biti nekih hitnih domaćih zadataka koje treba da završe da bi imali slobodno popodne. 

Zato savetujemo da pripremite pikant salatu od pilećeg belog mesa. Dva bela mesa (količina za četvoro) obarite, pa bujon sačuvajte za supu. Alternativno, meso možete ispeći i na grilu. Usitnite meso na kockice, pa propržite sa naseckanom glavicom luka i jednim čenom belog luka. Dodajte teglicu ajvara (podesite količinu po ukusu), pa začinite solju i biberom. Po želji, ovom jelu možete dodati i dašak egzotike tako što ćete narendati malo đumbira.

Ako ste nešto ukusno i brzo, probajte vazdušaste trougliće sa ajvarom ili zalogajčiće sa tikvicama i sirom koji su gotovi za nepunih pola sata.

GLAVNO JELO

Nedeljni ručak ne može se zamisliti bez gibanice, ali kao iznenađenje za ovaj ekspres ručak, da ponudite đuveč-gibanicu. Uz toplu minestrone supu i pikant pileću salatu, biće sasvim dovoljna kao glavno jelo.

Đuveč-gibanicu sa ajvarom možete složiti ujutru, dok ukućani obavljaju druge poslove, a onda ispeći pred sam ručak. 

U mleveno meso (oko 500 gr) isprženo s jednom glavicom luka i jednim prazilukom umešajte teglicu ajvara. Ovim filujte kore (500 gr) kao za gibanicu i isecite na komade pa zalijte sa 4 jajeta pomešana sa 2 čaše kisele pavlake. Neka stoji na hladnom do pečenja.

Donosimo vam dva klasika na sasvim nov način Lazanje sa ajvarom i Musaku od ajvara, za koje će se tražiti tanjir više!

 

Ovakav jelovnik ostaviće dovoljno vremena domaćici da uživa sa porodicom. A moguće je da ćete postići još nešto: ako pripremite malo veću količinu ovih jela, možete opušteno i da sačekate prvi radni dan u nedelji!

BONUS SAVETI:

***  Domaća minestrone supa sa ajvarom odlično podnosi podgrevanje, s tim što savetujemo da ne umešate barenu testeninu u onu količinu koju ostavljate za sutra. Ako minestrone supu poslužite sa tostom i lakom salatom, može da bude i kompletan ručak!

***  Pikant pileća salata sa ajvarom biće i dobar namaz za sendviče ako komadiće mesa iseckate sitnije ili izmešate u blenderu. Eto spremne školske užine za mališane.

***  Vaš novi specijalitet - đuveč-gibanica sa ajvarom takođe se može podgrejati u rerni, ali porodica će uživati i ako je poslužite hladnu! Uz krišku feta sira, imate i gotovu večeru za prvi radni dan.




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt