Saopštenje kompanije Ferero: Smanjićemo prisustvo mineralnih ulja u hrani

Iz kompanije Ferero, koja proizvodi "kinder" čokolade naglašeno je da su svi proizvodi te kompanije vrhunskog kvaliteta i da su posvećeni sigurnosti proizvoda koji je uvek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kompanija Ferero, koja proizvodi "kinder" čokolade, saopštila je da su svi njeni proizvodi urađeni po vrhunskim standardima kvaliteta i da radi na smanjenju prisustva mineralnih ulja, koja se na različite načine mogu preneti na hranu.

PROČITAJTE JOŠ: Potrošači OPREZ: Kinder čokoladice potencijalno kancerogene

"Zajedno sa svim našim partnerima u lancu snabdevanja hranom radimo na tehničkim rešenjima kako bi se smanjila prisutnost te materije koliko god je to moguće i kako bi se izbeglo njeno prenošenje na hranu", rečeno je u toj kompaniji.

Udruženje za zaštitu potrošača Fudvoč iz Nemačke je nedavno testirao nekoliko konditorskih proizvoda i u njima su otkrili komponente mineralnih ulja u tragovima, među kojima su i "kinder" čokoladice, a koja mogu biti štetna po zdravlje. Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

U Fereru navode da rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) u hrani nije nova i da obuhvata široki raspon hrane iz najrazličitijih kategorija. Kako su objasnili, tragovi mineralnog ulja postoje skoro svuda u okolini i na različite načine mogu se preneti na hranu."Glavni izvori prenosa su, na primer, štamparske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže, pa se zbog eventualnog prisustva recikliranih vlakana mogu preneti na sirovine i hranu", istakli su u Fereru.

Ta kompanija je naglasila da problem prenosa mineralnih ulja imaju razne industrije i da je za njegovo rešavanje potreban zajednički napor svih učesnika u lancu snabdevanja hranom, uključujući robnu razmenu u Evropi i izvan nje. Dodali su da se za primarnu ambalažu već koriste isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz sertifikovanih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

Ferero je naglasio da garantuje da su svi proizvodi te kompanije, uključujući "kinder" čokoladu, vrhunskog kvaliteta i da je posvećena sigurnosti proizvoda koja je uvek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da do sada nisu dobili zvaničnu notifikaciju Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RASSAF) o ovom problemu. Naveli su da nadležne inspekcije u Srbiji preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o štetnosti kinder čokolada, piše Beta, a prenosi Kurir.

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Moda 2017: najlepše ženske pantalone za dnevne i večernje prilike

Najnoviji modeli ženskih pantalona za 2017. godinu! Siva boja ostaje u trendu, a kako da je...
Melanija Tramp: Modni stil od seljančice do Prve dame Amerike

Trikovi koje baš svaka žena treba da zna: Evo kako da izgledate mršavije za samo 3 minuta
Ukoliko svakog dana primenite neku od ovih malih ženskih tajni, uspećete da sakrijete višak...