DA LI SAM TRUDNA: Brzi kućni test za trudnoću od paste za zube

Kako da znam da li sam trudna? Ovo pitanje budi strahove od neplanirane trudnoće, a često se javlja baš kad klasičan test za trudnoću uopšte nije dostupan... Evo načina da proverite sumnje.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prva pomisao kada kasni menstruacija je trudnoća, a evo kako žene bez kupovine testa mogu da saznaju da li su u drugom stanju, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: MUŠKARCI NE ZNAJU, ŽENE SUMNJAJU: Da li možeš da zatrudniš tokom menstruacije

Test za trudnoću je priznat pokazatelj trudnoće uz obavezan odlazak kod ginekologa, ali šta raditi ako u toku noći razmišljate o trudnoći, imate napad panike i nemate gde da kupite test? U bočicu sa urinom istisnite malo bele paste za zube i polako promućkajte. Ostavite da odstoji 3 do 5 minuta i ako je pasta ista niste trudni, ali ako je pasta postala penušava ili na njoj ima plave nijanse onda je moguće da ste u drugom stanju. HCG (hormon trudnoće) na identičan način hemijski reaguje na pastu kao na test na trudnoću. 

Međutim, ovaj test nije apsolutno pouzdan, pa je najbolje da i pored njega uradite klasičan test i obavezno odete kod ginekologa ukoliko imate neke smetnje ili sumnje.

Izvor: Lepa & srećna

Doktori šalju važno upozorenje: ove 4 lekarske analize treba što pre da urade stariji od 30 godina

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučaju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne analize!

PROČITAJTE JOŠ: Hrana koja obara holesterol: TLC dijeta i jelovnik protiv masnoća u krvi

1. Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak naziva se "tihim ubicom" s razlogom. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može dovesti u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, pritisak treba da meriti minimalno jednom godišnje. Ako ipak imate kadriovaskularnih problema, preporučuje se da nabavite kućni merač pritiska i redovno ga pratite.


2. Holesterol

Jednom godišnje trebalo bi da proverite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problema s visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

PROČITAJTE JOŠ: OVA HRANA UBIJA OSOBE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM: evo kojih 15 namirnica morate da izbacite iz jelovnika ODMAH

3. Novo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući pankreasu koja proizvodi insulin regulirše nivo šećera u krvi. Međutim, mnoge druge bolesti ili višak kilograma mogu uticati na rad pankreasa i proizvodnju insulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.

Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Nivo šećera u krvi trebalo bi da proveravate jednom godišnje, a osobe koje pate od dijabetesa to moraju raditi svakodnevno. Proverite druge tihe simptome dijabetesa koje ne smete da ignorišete.

4. TSH

1 od 10 osoba (pretežno žene) tokom života iskusiće probleme sa štitnom žlezdom. Simptomi bolesne štitne žlezde su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može promaknuti. Zbog toga treba kontrolisati nivo TSH, hormona kojeg ispušta hipofiza jer njegova povišenost upućuje na probleme sa štitnom žlezdom.

Izvor: Zadovoljna 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...