ZABORAVITE OBIČNE GAZE I ZAVOJE: Ovo su najnoviji materijali kojima doktori previjaju i leče rane

Odbacujemo flastere i slične zastarele preparate! Tu su sada savremene obloge su širokog spektra materijala koje štite rane od spoljašnjih uticaja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Postoji veliki broj klasičnih preparata za tretman rana. To su rastvori za toaletu rane: Fiziološki rastvor, Rivanol, Povidon pena, Borna kiselina, Oktenisept, Kalijum permanganat i drugi. Za previjanje rana veoma dugo se koriste gaze i zavoji. U današnje vreme se smatraju zastarelim jer se lepe za ranu što izaziva bol, brzo upijaju tečnost iz rane i često je potrebno staviti više slojeva gaze kako bi rana bila zaštićena od prodora bakterija iz okoline. Tako zavoj postaje glomazan i za pacijenta nekonforan. 

Savremeni materijali za previjanje rana osim što štite ranu od prodora bakterija, obezbeđuju ujednačenu vlažnost, temperaturu i odgovoarajuću pH vrednost. Sastoje se od neathezivnih materijala koji dobro upijaju secret iz rane, nedozvoljavaju njegovo izlivanje u okolinu, čine dobru barijeru između rane i okoline, a pri tom propuštaju gasove (kiseonik). Sve to je važno jer veliki broj bakterija opstaje u uslovima bez kiseonika, a zavoj koji je vlažan, natoljen sekretom predstavlja izvor infekcije za okolinu pacijenta a takođe može olakšati prodor bakterija iz okoline - na ranu. Obloge za rane se mogu koristiti kod svih vrsta rana, ali je najčešća i najdelotvornija primena kod hroničnih rana. Zarastanje rane uz ove obloge je brže, jednostavnije i za pacijeta i za medicinsko osoblje. Iako je početna cena relativno visoka, previjanje savremenim oblogama smanjuje ukupne troškove lečenja. Stalno održavanje vlažnosti rane je neophodan uslov za zarastanje. Svi fizički i hemijski procesi u rani se odvijaju uz pomoć enzima koji su aktivni samo u vlažnoj sredini. 

PROČITAJTE JOŠ: NA HILJADE DECE KOD LEKARA ZBOG POVREDE: Zašto su štapići za uši izuzetno opasni

To se odnosi prvenstveno za aktivnost proteaza, koje su izuzetno aktivne u drugoj – inflamatornoj fazi zarastanja, u kojoj dominira čišćenje rane. Takođe i faktori rasta, koji se u rani pojavljuju odmah posle povrede, ne mogu delovati u suvoj sredini. Pored vlažnosti u rani mora uvek biti ujednačena temperatura, jer kada se rana ohladi, usporavaju se procesi i faze zarastanja rane (aktivnost enzima se prekida, prestaje mitoza fibroblasta, zaustavlja se angioneogeneza …). Takođe i regulacija acidobazne ravnoteže u rani je veoma značajna za normalni tok zarastanja.

Čišćenje rane i njene okoline pri zameni obloga je uvijek potrebno, jer se time odstranjuje deo eksudata i nekroze iz rane, a koje nisu bile upijene oblogom. Postoji uverenje da se rana najbolje čisti hidrogenom ili nekim  agresivnim antisepticima, ili pak, rastvorima za čišćenje u koje su dodati i antibiotici. Poznato je da je hidrogen toksičan za fibroblaste, a takođe i da su neki antiseptici izuzetno toksični za mlade ćelije u rani. Ni antibiotici ne mogu lokalno ispoljiti antibaktericidnu aktivnost, već naprotiv mogu djelovati samo toksično ili uzrokovati rezistenciju bakterija na te antibiotike. Zato, antibiotici ukoliko su potrebni,primenjuju se samo sistemski.

Kako treba ranu čistiti u toku previjanja?

Preporučuje se ispiranje rane i njene okoline pijaćom vodom što se najjednostavnije postiže kupanjem pacijenta. Takođe, rana se može oprati i fizološkim rastvorom koji je ugrejan. Po ispiranju rane potrebno je kožu u okolini osušiti i zaštiti  odgovarajućom kremom ili mastima, koje štite kožu od maceracije i održavaju njenu elastičnost.

Izbor materijala za lečenje rana

Izbor materijala za lečenje rana zavisi od tipa rane i stepena oštećenja tkiva. Izbor svakako treba prepustiti hirurgu plastičaru. Proizvođači su sledili zahteve stručnjaka i danas se na tržištu nalazi čitava paleta savremenih obloga za zarastanje i lečenje rana. Obloge su podeljene na primarne i sekundarne. Primarne su one koje su u neposrednom kontaktu s površinom rane, a sekundarne imaju ulogu držanja primarne obloge na pravom mjestu, a istovremeno štite površinu rane od uticaja spoljne sredine. Danas je sve više obloga koje imaju istovremeno ulogu primarne i sekundarne obloge. Primena ovih obloga je jednostavna, laka i brza i nisu potrebni dodatni zavojni materijali jer se lako pričvršćuje na površinu rane.

PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI KOJE SVE JOŠ OBLOGE POSTOJE!


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...