Grip, norovirus ili ferari virus: sve o virusima koji vladaju u Srbiji

U celoj Srbiji zavladala su 3 virusa zbog kojih su čekaonice u domovima zdravlja prepune! Evo šta sve treba da znate o gripu, norovirusu i "ferari" virusu...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kombinacija gripa i norovirusa, poznatijeg kao "ferari", desetkovala je decu u vrtićima i školskim klupama. Zbog učestalog povraćanja i visoke temperature, domovi zdravlja prepuni su iznemoglih i malaksalih mališana.

Zbog brzine širenja zaraze, norovirus je među epidemiolozima nazvan i "ferari među virusima". Stariji lekari ga zovu i "zimsko povraćanje".

"Ambulante su nam prepune i 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i "zavijanje" u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da kada povraćanje prestane, nadovezuje se kašalj, pa i gubitak apetit," objašnjava dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ Simo Milošević na Čukarici.

U odnosu na druge viroze, ovaj "ferari" virus traje nešto kraće, ali zbog obilnog povraćanja, roditelji treba da obrate pažnju da deci nadoknade izgubljenu tečnost.

PROČITAJTE JOŠ: Pobedite bolest: 5 prirodnih načina da sprečite grip

"Na tri minuta detetu treba davati gutljaj tečnosti i zalogaj neke lako svarljive hrane. Ukoliko povraćanje i dalje traje, onda treba praviti pauzu od desetak minuta. Međutim, roditelji treba da budu uporni sa davanjem tečnosti i hrane, jer u suprotnom može doći do problema,"  upozorava dr Jonev.

Kako sprečiti i lečiti stomačni virus: evo koje lekove NIPOŠTO ne treba uzimati ako vas muči crevna viroza

Uzrok stomačne infekcije mogu da budu: rotavirusi, adenovirusi, humani kalcivirusi i astrovirusi.... PROČITAJTE VIŠE!

Isto tako, kada je ovaj virus u pitanju bitna je higijena. Pored temeljnog pranja ruku (u trajanju od 15-20 sekundi) posle upotrebe toaleta i pre jela, treba posebno obratiti pažnju na samo pripremanje namirnica, jer virus ubija temperatura iznad 95 stepeni, a u zamrznutom stanju može da se održi i nekoliko meseci.

Sa druge strene, virus gripa i respiratorne infekcije, u ovom trenutku više pogađaju starije i radnoaktivno stanovništvo, zbog čega je za sada jedino Klinički centar Vojvodine zabranio posete u svim klinikama do daljeg.

Školska odeljenja u beogradskim domovima zdravlja su prebukirana. U Domu zdravlja Stari grad čak su angažovali i pedijatre sa predškolskih odeljenja, ali ni to nije dovoljno.

Gužve su nedavno počele i u Domu zdravlja "Palilula", a u čekaonicama su uglavnom deca školskog, ređe i predškolskog uzrasta.

"U većini slučajeva u pitanju su virusne respiratorne infekcije, a povećan je broj dece sa norovirusom. Ranije ga nismo imali ovoliko," kaže načelnica pedijarije dr Olivera Todorović.

U Vojvodini je zabeležen porast akutnih respiratornih infekcija u odnosu na 2016. godinu. Najbezbolnije su prošli građani Zapadnobačkog okruga gde je zabeležen najmanji broj inficiranih, a najgore oni u Južnobačkom okrugu gde je u Domu zdravlja Novi Sad registrovano 20 odsto više obolelih u odnosu na isti period lane.

Među svim respiratornim infekcijama najopasniji je virus gripa A H3, koji je u KC Vojvodine registrovan kod tridesetak osoba. Kako dodatno ne bi dovodili u opasnost ležeće pacijente, KCV je odlučio da zabrani posete svim klinikama koje deluju u sklopu te zdravstvene institucije.

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE SIMPTOME GRIPA KOJI JE ZAVLADAO SRBIJOM!


1 2 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...