Himalajska priča

Nepal je dom najviših planina na svetu. Od petnaest vrhova sa preko 8.000 metara ovde ih je osam a na granici sa Kinom je i najviši - Mont Everest. U prevodu sa sanskritskog jezika Himalaji su „boravište snega“, a Everest „čelo neba“.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nikada nisam volela zimu i sneg, naježim se kada čujem vremensku prognozu koja najavljuje temperature u minusu, i zato ne umem da objasnim sebi zašto su me privlačili snežni Himalaji i ledeni Everest. Ali jesu, i uputila sam se u Nepal rešena da ih vidim. Pre svitanja tog 20. aprila 2012. godine bila sam na malenom aerodromu Katmandua kada se sa razglasa čuo poziv putnicima da se ukrcaju u avion jer je odobren let iznad Himalaja u trajaju od sat i po.

Uzleteli smo, tek što se razdanilo a nad nama je nebo bez ijednog oblačka dok je ispod nas taj ogromni masiv svetlucao kao srebrom posut na jutarnjem suncu. Igra svetlosti i senki na obroncima ledenih planina i snežni prah ponesen vetrom sa Everesta prikovali su me za prozor aviona, ni trepnula nisam potpuno opčinjena prizorom. Srcem sam dodirnula „čelo neba“, baš kao što piše na diplomi koju sam dobila za uspomenu na prelet južnih Himalaja. Ostvarila sam naum, videla sam Mont Everest ali se time nije završila moja nepalska avantura.

Himalajska dolina krije tri nekada kraljevska grada - Katmandu, Baktapur i Patan, koji su bili prestonice monaha dinastije Malla u jedinom hindu kraljevstvu koje je ikada postojalo na svetu a trajalo je 240 godina. Sva tri grada imaju trg sa istim imenom - Durbar, koji je ujedno i najbolji orjentir za snalaženje jer osim glavnih ulica sve ostale su bezimene.

Prava je avantura šetnja gradom kada padne mrak zato što u ovoj siromašnoj zemlji i po 14 sati nema struje pa u radnjama gore sveće da osvetle robu koja se nudi, ali i deo ulice kojom se prolazi. Ovde se živi sa manje od dva dolara dnevno. A opet, na licima Nepalaca nećete videti tugu i očaj, sretaćete osmehnute i vedre ljude.

U dolini živi pretežno Nevaro narod, ali ima i svih drugih jer je nepalsko stanovništo velika mešavina naroda sastavljena od čak 50 etničkih grupa. Procentualno najmanje zastupljeni a opet najpoznatiji su Šerpasi, nezaobilazni vodiči alpinističkih ekspedicija, i Gurke, neustrašivi ratnici u britanskoj i indijskoj vojsci. Ovako heterogeno stanovništvo je religijski homogeno, 80 odsto je hinduističke vere, ima nešto malo muslimana, zanemarljivo hrišćana i tek nekih 10 odsto budista, iako je Buda rođen u Nepalu. Hinduizam je ne samo glavna religija već i stil života. Stupe, pagode, hramovi, hindu božanstva su na svakom koraku, plene svojom lepotom, a dobar deo njih je pod zaštitom Uneska kao svetska kulturna baština.

Na sledećoj strani pročitajte o neobičnim atrakcijama Nepala


1 2 next

Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...