Himalajska priča

Nepal je dom najviših planina na svetu. Od petnaest vrhova sa preko 8.000 metara ovde ih je osam a na granici sa Kinom je i najviši - Mont Everest. U prevodu sa sanskritskog jezika Himalaji su „boravište snega“, a Everest „čelo neba“.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nikada nisam volela zimu i sneg, naježim se kada čujem vremensku prognozu koja najavljuje temperature u minusu, i zato ne umem da objasnim sebi zašto su me privlačili snežni Himalaji i ledeni Everest. Ali jesu, i uputila sam se u Nepal rešena da ih vidim. Pre svitanja tog 20. aprila 2012. godine bila sam na malenom aerodromu Katmandua kada se sa razglasa čuo poziv putnicima da se ukrcaju u avion jer je odobren let iznad Himalaja u trajaju od sat i po.

Uzleteli smo, tek što se razdanilo a nad nama je nebo bez ijednog oblačka dok je ispod nas taj ogromni masiv svetlucao kao srebrom posut na jutarnjem suncu. Igra svetlosti i senki na obroncima ledenih planina i snežni prah ponesen vetrom sa Everesta prikovali su me za prozor aviona, ni trepnula nisam potpuno opčinjena prizorom. Srcem sam dodirnula „čelo neba“, baš kao što piše na diplomi koju sam dobila za uspomenu na prelet južnih Himalaja. Ostvarila sam naum, videla sam Mont Everest ali se time nije završila moja nepalska avantura.

Himalajska dolina krije tri nekada kraljevska grada - Katmandu, Baktapur i Patan, koji su bili prestonice monaha dinastije Malla u jedinom hindu kraljevstvu koje je ikada postojalo na svetu a trajalo je 240 godina. Sva tri grada imaju trg sa istim imenom - Durbar, koji je ujedno i najbolji orjentir za snalaženje jer osim glavnih ulica sve ostale su bezimene.

Prava je avantura šetnja gradom kada padne mrak zato što u ovoj siromašnoj zemlji i po 14 sati nema struje pa u radnjama gore sveće da osvetle robu koja se nudi, ali i deo ulice kojom se prolazi. Ovde se živi sa manje od dva dolara dnevno. A opet, na licima Nepalaca nećete videti tugu i očaj, sretaćete osmehnute i vedre ljude.

U dolini živi pretežno Nevaro narod, ali ima i svih drugih jer je nepalsko stanovništo velika mešavina naroda sastavljena od čak 50 etničkih grupa. Procentualno najmanje zastupljeni a opet najpoznatiji su Šerpasi, nezaobilazni vodiči alpinističkih ekspedicija, i Gurke, neustrašivi ratnici u britanskoj i indijskoj vojsci. Ovako heterogeno stanovništvo je religijski homogeno, 80 odsto je hinduističke vere, ima nešto malo muslimana, zanemarljivo hrišćana i tek nekih 10 odsto budista, iako je Buda rođen u Nepalu. Hinduizam je ne samo glavna religija već i stil života. Stupe, pagode, hramovi, hindu božanstva su na svakom koraku, plene svojom lepotom, a dobar deo njih je pod zaštitom Uneska kao svetska kulturna baština.

Na sledećoj strani pročitajte o neobičnim atrakcijama Nepala


1 2 next

Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT mokasine za proleće

Najzad udobna obuća u koju će se ove sezone dame zaljubiti! Pogledajte najlepše mokasine za...
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT ženski mantili za proleće (FOTO + VIDEO)

Modna inspiracija za sve dame - najlepši mantili za proleće 2017. godine! Video by Lepa &...
10 BOJA ZA HIT KARMIN U 2017: Žene kopiraju nove trendove sa dodele Oskara

Hit šminka za proleće/leto 2017. godine nazvana je "Nova lepota", a najlepše je prikazuju filmske...
Ideje za uređenje BAŠTE: 11 predloga za cveće, garniture i leje u bašti

Baštenska soba je najnoviji trend u uređenju dvorišta! Izaberite baštensku garnituru po svom...
Moda 2017: najlepše ženske pantalone za dnevne i večernje prilike

Najnoviji modeli ženskih pantalona za 2017. godinu! Siva boja ostaje u trendu, a kako da je...