Tajland: raj na zemlji

Zemlja osmeha, prozirnog, čistog i toplog mora, prelepih plaža, udobnih hotela i jeftinog provoda. Zbog svega toga Tajland svake godine posete hiljade turista u potrazi za odmorom iz snova.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kraljevina Tajland (nekadašnji Sijam) poznata je kao zemlja orhideja, mističnih reka, nepreglednih tropskih šuma i raskošnih hramova, ali i zemlja nasmejanih i ljubaznih domaćina.

Topli beli pesak pod nogama, kristalno čisto more, palme i bujna vegetacija deluju nestvarno, kao kadar sa neke razglednice. Planine zauzimaju severni i zapadni deo ove zemlje na jugoistoku Azije (najviši vrh je Inthanon, 2.565 m). Na severoistoku se nalazi brežuljkasto uzvišenje Korat koje reka Mekong deli od Laosa.

Središnji deo zemlje zauzima široka dolina reke Cao šraja (Majka voda). Dolina predstavlja jezgro tajlandske države i ovde živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i severni deo Malajskog poluostrva. Turistima je najomljenije ostrvo Puket, ali ne bi trebalo zaobići ni predivne plaže na manjim ostrvima Ko Phi Phi (nenaseljeno zaštićeno područje -nacionalni morski park gde je sniman film Plaža) Ko Lanta, Ko Ha Noi. Neobične vrste voća i jela posebna su atrakcija, dok će vas simbol sreće - slon, pratiti na svakom koraku.

Tajlandska kuhinja, jedna od najegzotičnijih na svetu, lagana je, a odlikuje je jednostavnost pripreme. Tajlanđani se hrane zdravo, koriste malo ulja, uglavnom kokosovog, mnogo povrća i začina. U ishrani ne koriste so i biber, a slan ukus jela postižu dodavanjem ribljeg sosa - nam pla, koji se dobija od račića ili malih riba koje su se dugo fermentirale na suncu. Tajna tajlandskog kulinarstva je u harmoniji jin i jang namirnica. Jang namirnice bude osećaj topline, ubrzavaju puls (cili, đumbir i galangala), a blage jin namirnice (morski plodovi i povrće), opuštaju.

U galeriji pogledajte fotografije zemlje osmeha i prelepih plaža.

Tekst: Marija Jakob


Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...