San Marino: snažni čuvari čarobnih visina

Nekoliko kilometara od istočne italijanske obale nalazi se Republika San Marino koja na svojih 60 km2 nudi mnogo znamenitosti, zanimljivih ukusa i pogled na opuštajući krajolik.

San Marino: snažni čuvari čarobnih visina

Treća najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka, Republika San Marino (italijanski, Serenissima Repubblica di San Marino) okružena je italijanskim regijama Emilia-Romagna i Marche. Prema legendi, San Marino je 301. godine osnovao klesar Marin sa ostrva Raba koji je sa prijateljem pobegao u Rimini, gradić 20 kilometara udaljen od današnjeg San Marina. Zbog progona hrišćana sakrio se na obližnje brdo Titano, gde je sagradio kapelicu koja danas čini jezgro grada San Marina. Republika zauzima 61,5 km2, a udaljenost od njene najsevernije do najjužnije granice je svega 12 kilometara vazdušne linije. U ranoj fazi ujedinjenja Italije tokom 19. veka, San Marino je pružao utočište onima koji su bili progonjeni zbog podrške ujedinjenju. Đuzepe Garibaldi, italijanski revolucionar i borac za ujedinjenje, u znak zahvalnosti San Marinu, garantovao je da će postati nezavisna i suverena država i nije je pripojio ujedinjenoj Italiji 1860. godine.

Kule i zidine kao stražari

Republika San Marino podeljena je na devet malih opština (San Marino, Acquaviva, Domagnano, Borgo Maggiore, Faetano, Chiesanuova, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle), koje su svaka na svom brdu. Kao suvenir iz srednjeg veka, na 756 metara visine brda Titano ponosno stoji kula Guaita (na lokalnom dijalektu „onaj koji čuva stražu“). Njen središnji deo datira iz 11. veka, što je čini jednim od najstarijih utvrđenja u Italiji. Tokom vekova nebrojeno je puta bila rekonstruisana, a od 1930. godine otvorena je za javnost (ulaz se plaća oko 245 dinara). Od septembra do marta otvorena je od 8.50 do 17 časova. Na drugom vrhu brda Titano je dvorac Cesta, poznat i kao Fratta. Sagrađen je krajem 11. veka, a danas je u njemu Muzej oružja sa predmetima koji datiraju iz razdoblja od srednjeg do 19. veka. Ulaznica košta oko 250 dinara. Treća kula, ujedno i najmanja, Montale iz 13. veka imala je stratešku ulogu u odbrani od neprijatelja.

Muzej neobičnih predmeta

Osim bazilika i dvoraca, Muzeja oružja i Muzeja imigranata, u San Marinu u ulici Via Lapicidi Marini 17 „čeka“ vas Muzej voštanih figura koji sadrži fascinantne rekonstrukcije 40 istorijskih prizora i 100 velikana u ambijentu i odeći iz svog vremena. Tamo možete videti atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna iz 1865. godine, Napoleona za njegovim stolom, Đuzepea Garibaldija uz postelju na kojoj umire njegova supruga Anita, scene mučenja zatvorenika, giljotinu... Muzej je otvoren cele godine. Radi dvokratno, a ulaznica košta oko 500 dinara (više na www.museodellecerersm.com). Osim Muzeja voštanih figura, u ulici Salita alla Rocca 26 nalazi se Muzej neobičnih predmeta - jedini te vrste u svetu. U njemu se čuva jedinstvena zbirka retkih predmeta i vesti. Cilj muzeja je da posetioce podstakne na razmišljanje i na dobru zabavu.

Na 600 m² možete razgledati stotine neobičnih predmeta, poput klopke za buve iz 19. veka i tuša iz 17. Videćete i kako je izgledala najniža žena na svetu: Holanđanka Polin Masters. Nakon rođenja, 26. februara 1876, imala je samo 30 cm. Sa devet godina bila je „visoka“ 55, a kad je umrla u 19. godini, 59 cm. Tu je i fotografija najdebljeg čoveka na svetu, Amerikanca Džona Brouera Minoha, rođenog 1941. godine. U svom „najtežem“ periodu imao je 639 kg. Kad je umro, 1983, težio je 360 kg. Ako želite da posetite ovaj muzej, autobus iz 1913. godine besplatno će vas prevesti sa parkirališta u zgradu (www.museodellecuriosita.sm).

Energija u narandžastom

Ukoliko poželite da prespavate u San Marinu, smeštaj potražite u ulici Palamede Ferri 22 u malom dvospratnom hotelu „Villa Giardi“ (3*), 2 km od centra, odnosno 15 minuta šetnje. Sa balkona njegovih soba imate predivan pogled na planine. U ulici Luigi Cibrario 22/24 u gradu Borgo Mađore (drugom najvećem gradu Republike, nakon Dogane) nalazi se Grand Hotel Primavera sa 4*. Sobe na njegovom trećem spratu su najlepše, svaka ima veliki drveni krevet zlatnih okvira, kao i veličanstven pogled na italijanski krajolik (www.grandhotelprimavera.com). Ali, jedan od najlepših i najhvaljenijih je hotel „Cesare“ u ulici Salita alla Rocca 7, nedaleko od Muzeja neobičnih predmeta. Hotel ima 18 soba, svaka ima svoje ime i jednu boju koja u njoj preovladava. Soba Sreća obojena je u žuto. Ako volite plavu, preporučiće vam sobu Ravnoteža, a u sobi Energija sve je u nijansama narandžaste (www.hotelcesare.com).

U restoranu hotela „Cesare“, sa staklenim krovom i velikim kaminom, probajte njoke sa artičokama i ribom, domaće raviole sa aromatičnim biljem, kao i tortu „tre monti“ koja se priprema po recepturi iz 1942. (pet okruglih slojeva vafla premazanih kremom od kakaa i lešnika i prelivenih čokoladom). Jednako ukusna je i „tortina tre monti“, manja varijanta pomenute torte, slična čokoladnim napolitankama. Biskvit torte „titano“ pravi se od badema i kikirikija, brašna, jaja i meda. Kad se ispeče, premazuje se smesom od čokolade, alkohola i belanaca. „Veretta“ je čokoladna rolada u kojoj se kriju usitnjeni lešnici, praline i komadići vafla.

 

Tekst: Tamara Marić • Foto: Lisa arhiva


Pogledajte galeriju slika

Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...