Oslo: vikinški grad

Kraljevina Norveška prava je postojbina Vikinga, a njena prestonica Oslo retki je dragulj Skandinavije. Osim što nosi titulu najlepšeg mesta severne Evrope, već treću godinu zaredom proglašen je za najskuplji na svetu.

Oslo: vikinški grad

Glavni grad Norveške Oslo sa svojih petsto hiljada stanovnika već treću godinu zaredom proglašen je za najskuplji grad na svetu. Ali, uprkos tome, reč je o prestonici sa mnogo ukusa koja bez razbacivanja i preterivanja, i na svoj skandinavski način, podseća kako je to živeti u gradu koji u svemu ima meru. Grad je u obliku luka koji se obavija oko Oslofjorda i popunjava mali prostor između mora i planina. U okviru grada smestio se veliki broj ostrva i jezera. Sagrađen je u stilu skandinavskih i istočnoevropskih gradova, s velikim brojem niskih zgrada, tako da zauzima veliki prostor iako kao metropola nema mnogo stanovnika. Većina kuća razbacana je po belogoričnim šumama odakle stanovnici odlaze svakog jutra u centar na posao. Oslo je poznat i po velikom broju parkova. Ime grada kovanica je vikinških reči i znači „istočna čistina“.

Životna filozofija

U Norveškoj bicikl služi i kao prevozno sredstvo i kao sredstvo rekreacije, a trčanje parkom, odlazak na plivanje na plažu ili bazen, kao i zimi na skijanje, sastavni su deo života prosečnog Norvežanina. Građani Osla žive u skladu s prirodom, zdravo se hrane, a fizička aktivnost od malih nogu postaje važan deo njihovog života. Norvežani su od davnina praktikovali zdrav život, mnogo pre nego što je to postao opšti trend u svetu.

Ipak, Oslo ima jedinstvene karte za gradski prevoz koji obuhvata autobuse, tramvaje, metro, trajekte i vozove. U gradu ima pet linija metroa koje povezuju centar sa predgrađima. Oslo ima najveći metro u Evropi i najveći sistem pruge za tramvaj, a u isto vreme je i najmanji grad na svetu koji ima metro. Ovde možete i da iznajmite bicikl i obiđete ga na dva točka.

Druga važna karakteristika norveške životne filozofije jeste sporiji tempo života od onog evropskog ili američkog. Život u Norveškoj teče mirnim i usporenim ritmom, nema nikakve potrebe za žurbom. Možda baš zbog takve životne filozofije Norvežani imaju najduži životni vek od svih evropskih naroda.

Osim toga, mnogo cene drvo. Ono se u norveškoj arhitekturi maksimalno koristi, pa ga možete videti i u enterijeru nove Nacionalne opere i u unutrašnjosti parlamenta u glavnoj ulici Karl Johans Gate. Ta ulica je najpoznatija i najfrekventnija u Oslu, a ime je dobila po kralju Karlu Johanu (1818-1844). Ova ulica je i pešačka zona. Vodi od glavne železničke stanice na istočnoj strani prema zapadnoj strani Osla i završava se na brdašcetu kojim dominira kraljev dvorac.

U njoj je vrlo živo i pulsira od gužve. Karl Johans Gate prepuna je kafića i prodavnica čiji trgovci artikle izlažu na ulici, ali u njoj ipak nema butika svetskih dizajnera. Perivoj kraljeve rezidencije takođe se nalazi u ovoj ulici.

Bogatstvo muzejskih predmeta

Kratkom vožnjom trajektom od središnjeg Osla dolazi se na poluostrvo Bigdoj. Sve atrakcije na ostrvu udaljene su jedna od druge svega 10-15 minuta pešačenja. Tu je jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Evropi koji sadrži 150 drvenih građevina uvezenih iz različitih delova ove zemlje. U jednom njegovom delu nalaze se farme i štale, a u drugom je Stari grad sa prodavnicom, kućama i benzinskom pumpom. Kratka šetnja dalje vodi do Muzeja vikinških brodova gde možete da vidite elegantni Oseberg koji je iskopan 1904. godine i koji datira otprilike iz 800. godine, te je najbolji brod u ovom muzeju. U muzeju se takođe nalaze i pogrebne prostorije. Najveći brod Gokstad najbolje je očuvan. Norveški pomorski muzej prikazuje središnju ulogu mora u norveškoj istoriji, od Vikinga preko ribarstva, pa sve do tankera s naftom. Jedan od najpoznatijih muzeja u Oslu  posvećen je slikaru Edvardu Munku koji je u svetu poznat po delima „Vrisak“ i „Madona“. Slike su bile ukradene, ali su pre nekoliko godina pronađene i vraćene u muzej. Kad je reč o noćnim izlascima, nezaobilazna je ulica Rosenkrantz, prepuna barova, pabova i ostalih mesta za zabavu. Mnogi noćni klubovi nalaze se u glavnoj ulici Karl Johans Gate i oko nje.

Akker Brygge je najekskluzivniji deo grada s najboljim i najskupljim restoranima. Tradicionalni sastojak norveške brze hrane je pelse, kobasica u hlebu od krompira s prženim crnim lukom, kečapom i senfom. Najbolje mesto za jeftine večere je gradska četvrt Torggata u kojoj se nalaze brojni kineski, vijetnamski i libanski restorani.  Grenland je deo grada koji se popularno  naziva i mali Karači. U njemu je mnogo jeftinih pakistanskih restorana.

Noćni život u Oslu je opušten, stanovnici su prosečno i ležerno odeveni na svim mestima osim u najskupljim restoranima. Alkohol u Norveškoj još uvek je veoma skup. Nacionalno piće je akevit, žestoko piće aromatizovano biljem.

Mnogi Norvežani vikendom kasno izlaze, pa je atmosfera tek nakon 22 sata u najmanju ruku živahna.

 

Tekst: Marija Jakob

 


Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...