Letovanje 2016: šta da radite ako bankomat proguta karticu + 6 saveta za bezbedno plaćanje karticama u inostranstvu

Plaćanje karticama u inostranstvu možda jeste najjednostavniji način, ali bez poznavanja bankarskih zamki i pravila odmor može da bude veoma skup...

Fato: Shutterstock Fato: Shutterstock

Najskuplje je ako se podiže novac s bankomata drugih banaka, a provizija postoji i za plaćanje karticama direktno kod trgovca.

PROČITAJTE JOŠ: Žene oprezne s kreditnim karticama: manje troše, manje duguju

Tako se provizija za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu kreću od jedan do tri odsto ili se naplaćuje fiksna naknada od tri do pet evra po transakciji.

Za istu uslugu na šalteru banke predviđena je naknada od tri do pet odsto, odnosno od tri do pet evra po transakciji. Provizija postoji i za plaćanje robe kupljene u prodavnicama preko POS terminala, i obično iznosi oko jedan odsto.

Retke su banke u inostranstvu koje ne naplaćuju proviziju za podizanje novca s bankomata i koje imaju takav ugovor s matičnom bankom u Srbiji. U NBS upozoravaju da je česta zabluda da banke u inostranstvu neće naplatiti proviziju ukoliko pripadaju istoj bankarskoj grupaciji kao banka koja je izdala karticu.

– Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobno sporazumom regulisale to pitanje. Zato je pre putovanja takvo pitanje najbolje proveriti u matičnoj banci – navode u NBS.

U NBS kažu da se najveći broj prigovora građana koji su koristili kartice u inostranstvu odnosio na provizije prilikom podizanja novca s bankomata ili šaltera banke, kao i na troškove nastale prilikom konverzije valute tokom plaćanja karticom.

Druga pravila važe za vlasnike deviznih računa i u tom slučaju je provizija, u zavisnosti od banke, upola manja, i nema troškova do kojih dolazi zbog konverzije valuta.

Saveti:

  • Plaćanje karticom na prodajnom mestu preko POS terminala povoljnije je nego podizanje novca na bankomatu
  • Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu a ne kreditnu karticu na koju se obračunava i duplo veća provizija.
  • U slučaju krađe ili gubitka kartice u inostranstvu, odmah obavestite banku u Srbiji.
  • Ukoliko vam trgovac ili bankomat ponudi konverziju valuta, to odbijte. Recimo, ako plaćate karticom vezanom za dinarski račun plaćanja u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu jer će banka izvršiti duplu konverziju.
  • Troškova konverzije nema ukoliko posedujete devizni račun u valuti u kojoj plaćate robu, a koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije.
  • Prvo proverite da li trgovac ili bankomat primaju tip kartice koji nameravate da koristite. To se najčešće može utvrditi prema vidno istaknutim nalepnicama.
  • Ako bankomat proguta karticu u inostranstvu, možete je dobiti tek po povratku, u ekspozituri svoje banke u Srbiji.

Tekt: Suzana Lakić

Izvor: Blic


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...